MENÜ

EZT VEDD ...ha későn vetsz!

Hasznos tippek megkésett búzavetéshez

2020.10.14.

Miért ne vethetnék kukorica után búzát? Még nincs késő a búzavetéshez, csak épp okosan kell fajtát választani.

 

A jó gabonaárak hallatán sok gazda bizonyára elgondolkodik, hogy érdemes lenne a kukorica után, még most ősszel kalászost vetni. Az időjárás ugyanakkor késlelteti a kukorica-betakarítását, így az utána vetett őszibúza vetőmag az optimális vetésidőn kívül kerülhet a talajba.

Kukorica után még lehet jó búzavetésünk

Közel egymillió hektárról kerül le kukorica a napokban, aminek egy jelentős részére még gabonát terveznek a termelők. A szeszélyes őszi időjárás szoros időbeosztást követel meg a gazdától, lesni kell az időjárási előrejelzést a kombájn miatt is, a magágy-előkészítés, majd a vetés miatt is, ráadásul a gazdász abc alapján a gabonánk vetésére is szűkös lenne az időnk. Nézzük meg, hogy ebben a szűk időintervallumban még mire kellene odafigyelni ahhoz, hogy sikeres őszi vetésünk legyen még:

 • A fajtaválasztásnál mindenképpen érdeklődjünk a fajta kezdeti fejlődésének intenzitásáról. A stabil és gyors gyökérfejlődés ugyanis a kezdő lökés, ekkor alapozza meg a növény a későbbi esélyeit.
 • Kérdezzünk rá a fajta bokrosodási képességére is! Hiszen egy késői vetésnél (lássuk be: október közepe van és a talajok csapadéktól áztattak) egy indokolatlanul ritka állomány már gyenge kalászszámot és így gyenge terméseredményt jósolna.
 • Nagyon figyeljünk oda a vetőmag minőségére is! A Karintiánál egy mikroelemekkel dúsított speciális, PLUSZ kezeléssel látják el az őszi kalászosokat, így az egyébként is intenzív kezdeti fejlődéssel bíró bőtermő fajták plusz energiatámogatást kapnak. Mivel csírakorban a legkitettebb, a legérzékenyebb a mag, ezzel a kezeléssel a Karintia kalászos vetőmagjai
  • hatékonyabb gyökérfejlődési eréllyel bírnak,
  • gyorsabb és egyenletesebb kelést produkálnak,
  • a fokozottabb fotoszintézis révén intenzívebben fejlődnek.

Gyorsan, de mit?

Gyors és precíz logisztikával segíti a Karintia a gazdákat kukorica-betakarítás idején is. A megrendelés után néhány napon belül a termelő telephelyén lehet már a bőtermű őszi búza vetőmag. A termelőnek csupán a fajtát kell kiválasztania. Októberben pedig már olyan fajtát kell választani, ami azon kívül, hogy bőtermő, a késői vetésre is alkalmas.

Csökkentse kockázatát, válasszon a Karintia PLUSZ kezelésű, bőtermő őszi búzafajták közül. A Karintia az alábbi, későn is vethető bőtermő őszi búzákat ajánlja a gazdák figyelmébe:

 • CHRISTOPH
 • MAURIZIO
 • MIDAS

Annak érdekében, hogy a Karintia Kft. az Ön termőhelyére a legalkalmasabb fajtát tudja ajánlani, keresse meg szaktanácsadóinkat, az ország bármely pontján:

www.karintia.hu
+36 94 572 054
info@karintia.hu

 

ezt vedd_1200x6002 (002)