MENÜ

Európa fenntartható jövője közös célja az agráriumnak

2023.06.16.

A KITE Zrt. idén is képviselte magát június 7-8-án a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kiállításon. A rendezvény üzenete ezúttal azokra a technológiai újításokra irányult, melyek megoldást jelenthetnek napjaink klímaválságára és gazdasági kihívásaira. A KITE ezen törekvés élenjárójaként bemutató területén szemléltette korszerű eljárásait és tartott gépbemutatót az érdeklődőknek.

 

Az agrárium folyamatosan fejlődik és az éppen aktuális eljárásokkal, újításokkal pedig nem könnyű lépést tartani.  A kihívást nehezítik azok a szabályozási rendeletek, melyeket az Európai Uniónak szükségszerű volt meghozni a környezetvédelemért és az egészségesebb élelmiszer előállításért.

A kihívást nehezítik az éghajlat változás hatásai, valamint a környezetvédelemi és az egészségesebb élelmiszer előállítás miatti intézkedések.

A KITE Zrt. teljes mellszélességgel áll Partnerei mögött, minden lehetőséget megragadva a teljes körű tájékoztatásra. Ebből adódóan a NAK Szántóföldi Napokon innovatív megoldásokkal, érdekes információkkal gazdagított komplex élő bemutatóra invitálta a termelőket, melyet a vállalat demóparcelláján mutatott be.  A legújabb hibrideket/fajtákat, technológiai megoldásokat és inputanyagokat kalászos, repce és kukorica növényállományokban mutatta meg.

 

czr_9235

 

Korszerű gyakorlataival és mezőgazdasági megoldásaival választ adott azokra a kérdésekre, hogyan lehet költséghatékony módon 2030-ra az EU Green Deal céljainak megfelelni, megőrizve, sőt növelve a hatékonyságot. 

A KITE szakemberei kitértek arra is, hogyan lehet fenntartható módon, a biológiai hatásokra alapozva egészséges növényállományt létrehozni és fenntartani, ezáltal egészséges, minőségi termést betakarítani. Mint kiderült a kulcs az okos megoldásokban és a biológiai hatásokra jobban alapozó, hatékonyabb inputanyag felhasználásban rejlik, amely racionális cél a következő években az agrárium számára.

Mozgó- és állógép bemutatók

Az elhangzottakat a szántóföldeken színvonalas gépbemutató támasztotta alá, mely a talajművelés, tápanyag-utánpótlás, vetés és a növényvédelem köré összpontosult. A bemutatón 8 gépkapcsolatot láthattak a jelenlévők, mellyel a vállalat igyekezett megmutatni, hol tart ma a legújabb csúcstechnológia. A gépflotta felhozatal sikerét növelte a legújabb 8R 410 EVT elektromechanikus váltóval szerelt traktor, valamint az új John Deere 612R See & SprayTM rendszerrel szerelt permetezője, amely Európa-szerte két hete mutatkozott be a KITE szántóföldi bemutatóin. A látogatók Mezőfalván első alkalommal találkozhattak ezzel a gyomfelismerő rendszerrel felszerelt „okospermetezővel”, mely akár a köröm nagyságú gyomokat is képes felismerni és lepermetezni.

 

czr_9502

 

Az idei NAK állógép-bemutatóján közel 25 munkagépet vonultatott fel a KITE, melyek teljesen lefedik a betakarításhoz és a logisztikához szükséges erő és munkagépeket. A gabonabetakarítás egyik kiemelkedő képviselője a John Deere T660 kombájn, amely a T széria legkedveltebb típusa. Tangenciális cséplőrendszere nagyátmérőjű forgó leválasztódobbal rendelkezik, mely a hatékony szemleválasztás mellett biztosítja a kiváló szalmaminőséget is. A kombájnok sorában az érdeklődők megtekinthették a gazdák körében igen népszerű John Deere S770-es típust is, ami az egyrotoros cséplőrendszerének köszönhetően hatalmas betakarítási teljesítményt és kiváló szemminőséget biztosít.

Az állógép bemutató egyik különlegessége a J&M X2431G átrakókocsi volt, mely a nagy teljesítményű egycsigás felépítésének köszönhetően akár 2 perc alatt képes átrakni a terményt egy közúti pótkocsira. Ezáltal megspórolható a kombájn költséges állásideje, valamint talajkímélés szempontjából is kiváló választás. További előnye, hogy rendkívül szemkímélő, ami kukorica, szójabab, napraforgó betakarításánál elengedhetetlen tulajdonság.

 

czr_9406

 

A felvonultatott gépek között a John Deere 9900 önjáró szecskázó bizonyult a legerősebb munkagépnek. Ez a 970 LE névleges teljesítménnyel rendelkező önjáró szecskázó nem véletlenül kapott helyet a kiállított portfólióban, ugyanis a hatékony takarmányelőállítás elengedhetetlen eszköze, mely mind a betakarítás teljesítményében mind minőségében a prémium kategóriát képviseli. Az állógép bemutatón a KITE szakemberi igyekeztek mindenki igényének megfelelően bemutatni az erő- és munkagépeket, így közép- és prémium kategóriás John Deere traktorok, SIP rendképző, valamint egy Geringhoff kukorica adapter is megtekinthető volt a kínálatban. A logisztikai feladatok hatékony elvégzéséhez kétféle JCB rakodó: egy törzscsuklós TM220-as és egy teleszkópos 542-70-es AgriLoadall képviselte a repertoárt. Továbbá SIP tárcsás fűkaszák, és egy Joskin tandem tengelyes pótkocsi is bemutatásra került. A látogatók közelebbről is megismerhették a John Deere hengeres bálázóit, melyet egy V451 R-es változó kamrás és egy F441M-es fix kamrás típus képviselt.

A NAK Szántóföldi napokon a KITE Zrt. precíziós szaktanácsadással is segítette Partnereit, melyre az idén debütált rendezvénykamionban került sor.

image001_logo_kite

www.kite.hu