MENÜ

Eurofins precíziós gazdálkodási szolgáltatások

2017.06.20.

Az Eurofins Agroscience Services Kft. elkötelezett a gazdálkodás legújabb irányvonalainak szakmai támogatásában, ennek érdekében talajtani szolgáltatásaink között nagy hangsúlyt fektetünk a precíziós gazdálkodás szakértői oldalról történő támogatására, az ehhez kapcsolódó adatgyűjtésre és a kapott adatok elemzésére.

eurofins-cover-6

eurofins-cover-8Szolgáltatási csomagjainkkal a teljes körűségre törekedve igyekszünk a gyakorlatban bevált adatgyűjtési módszereket ajánlani, amelyeket rávilágítanak a termőhelyi különbségekre talaj- és növény oldalról egyaránt.

A feltárt termőhelyi különbségeket helyszíni- és laboratóriumi vizsgálatokkal számszerűsítjük és precíziós felhasználásra alkalmas input anyag felhasználási javaslatot készítünk a következő műveletekhez:

  • eurofins-cover-9talaj tápanyag szolgáltató képességének javítása (szerves anyag és mészállapot),
  • P, K alaptrágyázás mono- és komplex műtrágyák alkalmazása esetében,
  • a tavaszi nitrogén felhasználás optimalizálása,
  • differenciált tőszámmal történő vetés megvalósítása.

Szolgáltatásaink keretében nem csak az adatokat adjuk át, hanem komplex agrártérinformatikai hátteret futtató E-mapper szoftverünkkel biztosítjuk azok felhasználhatóságát, elemezhetőségét és szerkeszthetőségét is (lásd E-mapper ismertetőnket).eurofins-cover-10

Precíziós gazdálkodási szolgáltatásainkat azok leggyakoribb felhasználása szerint csomagokba rendeztük, de az egyes csomag elemek önállóan is elérhetőek:

Nitrogén optimum csomag

A tavaszi nitrogén felhasználás hatékonyságának optimalizálása jelentős hatékonyság növekedést eredményez szolgáltatásunkat igénybe vevő gazdaságoknak. Ebben a csomagunkban 10 napos intervallumban elérhető multispektrális űrfelvételek feldolgozásával készülő biomassza térképek és ásványi nitrogén (Nmin) vizsgálatok kombinálásával még a szezonban elérhető I. és II. (esetenként III.) fejtrágyázási térkép készül .shp (WGS 84) formátumban a talaj felvehető nitrát készletének és a növénykultúra nitrogén igényének megfelelően.

eurofins-cover-11Precíz start – induló csomag

Sok gazdaságnál már rendelkezésre állnak a precíziós gazdálkodás eszközei, viszont a területekre vonatkozó helyspecifikus információk híján még nem vagy csak részben vannak az eszközök használatban. A szakmai oldal eredményes elindulásához kínál segítséget Precíz start csomagunk, amelyben komoly szakmai elemek szerepelnek annak érdekében, hogy ne csak a technika, hanem a technológia is a legmagasabb színvonalon tudjon működni.

eurofins-cover-12Talaj heterogenitás térképezése

Precíz start csomagunk alapvető eleme a termőhely talajszkenneléssel történő heterogenitás térképezése. A talajszkenner a tábla művelő nyomain végighaladva a talaj és a növény roncsolása nélkül elektromágneses impulzusok visszaverődésének mérésével két rétegben (0-40 cm és 40-80 cm) méri a talaj elektromos vezetőképességét. Az elektromos vezetőképesség szoros összefüggésben van a talaj sótartalmával (tápelemek és káros sók), szerves anyag és agyagásvány tartalmával (nedvesség és tápelem megtartó képesség), és pillanatnyi nedvesség állapotával.

eurofins-cover-13A talajszkenner koordinátához rögzített információi alapján lehetőség nyílik a külön kezelést igénylő terület részek (ún. management zónák) lehatárolására és célirányos (gyakran csökkentett számú) talaj-mintavétel elvégzésére. A talajszkennelés nehezen változó, de alapvető paramétereket mér, ezért a szkennelés eredménye hosszú távra szól.

Hazai és holland talajvizsgálat, precíziós szaktanácsadás

A talajszkenneléssel lehatárolt management zónák talaj tulajdonságait laboratóriumi vizsgálatokkal számszerűsítjük. Precíz start csomagunkban kétféle talajvizsgálat és kiértékelés választható:

eurofins-cover-14Magyarországi talajvizsgálatok: bővített talajvizsgálat (14 paraméter vizsgálata), valamint ez alapján történő precíziós szaktanácsadás (nitrát-érzékenység esetében 5 hektáronkénti minta számú talajmintavétel történik a management zónákon kijelölt útvonalakon).

 

Az Eurofins Agro Wageningen (Hollandia) központi laboratóriuma által végzett 43 paraméterre történő részletes talajvizsgálat (Talajfizikai és talajkémiai vizsgálatok, szerves anyag és vízgazdálkodás, tápelem készlet- és felvehető makro- és mezotápelemek továbbá 11 mikroelem vizsgálata) és részletes mintaszintű talaj- és növényspecifikus szaktanácsadással a beérkezéstől számított 15 napos átadással.

Precíz Farmer – haladó csomag

Ezt a csomagunkat a már haladó precíziós gazdálkodóknak ajánljuk, akiknél a térinformatikai adatbázis elemei (management zóna térkép, hozam térképek, induló talajvizsgálatok stb.) már rendelkezésre állnak és már „csak” a talajvizsgálatok időszakos
frissítésére van szükség.

Ebben a csomagunkban a korábban elkészült mintavételi útvonalakon történő gépi talaj-mintavételezés csökkentett paraméter számú – csak a gyakran változó talajtani paraméterek vizsgálatára kiterjedő, hazai- vagy holland talajvizsgálatok és az eredmények kiértékelése és térképezése szerepel, de ilyenkor nyílik lehetőség akár újdonságok – mint pl. a Nitrogén optimalizálás bevezetésére is.

További információkért keresse kollégánkat az alábbi elérhetőségeken:
Név: Bónus Krisztián
Mobil: +36 20 9986-483
Email:
www.eurofins.hu

eurofins-cover-7