MENÜ

Egy talajmaró, amit kifejezetten organikus gazdaságokba terveztek

2019.07.01.

A talajvédelem egyre fontosabb szerepet kap a mezőgazdaságban, jelenleg 23,4 millió hektáron folytatnak a világon organikus gazdálkodást, mely évente 80 millió Euro hasznot hoz.

 Ez állt a Biofach „The World of Organic Agriculture”  cikkében. A Celli már korábban meglátta a lehetőséget ebben a piaci szegmensben, ezért igen korán elkezdte fejleszteni gépeit, melyek a lehető legkisebb káros hatással vannak a környezetre. Tarlóhántáshoz és a zöldítés talajba dolgozásához jól használható.

A legfrissebb fejlesztés, a Celli Tiger 190 talajmaró organikus verziója, melyet a Fieragricolán, 2018-ban mutatták be. Ez a modell nagyon érdekes megoldásokat foglal magába, amik ideálissá teszik az organikus gazdaságokba.

Kétszer annyi kerék, kétszer akkora pontosság
A Celli az évek során komoly tapasztalatra tett szert a talajmarók gyártásában, így a mérnökök úgy tudták alakítani a ”hagyományos” Celli Tiger tulajdonságait, hogy az új organikus kialakítású gép a lehető legkisebb hatással legyen a talaj szerkezetére.
Összességében, egy organikus gazdaságban használt talajmarónak két elengedhetetlen tulajdonsággal kell rendelkeznie: a talajt a lehető legkisebb mértékben szabad feldolgozni és az organikus anyagokat bele kell keverni a talajba, valamint egy menetben elő kell készíteni a magágyat.
A talaj beszennyezését minden áron el kell kerülni az organikus gazdálkodáskor: ezért, a talajmarót kultiválási maradványokon kell használni, ami gyakran tartalmaz növényeket, amelyeket csak mechanikus módszerekkel lehet kiirtani. A művelési mélységnek egységesnek és pontosnak kell lennie annak érdekében, hogy biztosítsa az optimális átdolgozást. A munka mélységnek 3 és 9 cm között kell lennie. Ez elengedhetetlen a feldolgozott talaj és a növénymaradványok összekeveréséhez, így a maradványok lebomolhatnak és előkészül a talajt a vetésre. A Celli Tiger 190 organic esetében, az iker első kerekek követik a talajfelszínt, ezzel biztosítva a precíz munkamélység tartást, míg a hagyományos modellnél csak egy kerék követi a talajfelszínt. Annak érdekében, hogy az ikerkerekek megfelelő távolságra legyenek a traktor kerekeitől, a három pont felfüggesztés karjai hosszabbak, mint amik jellemzően a piacon megtalálhatóak.

 
A Celli legfrissebb gépe, a Tiger 190 organic modell.
Ez egy olyan talajmaró, amit kifejezetten organikus gazdaságokba terveztek.
Egy pár iker kerékkel szerelt, melyek követik a talajfelszínt, így biztosítva a precíz munkamélység tartást. A három pont felfüggesztés karjai hosszabbak, mint amik jellemzően a piacon megtalálhatóak, ezzel biztosítják, hogy az iker kerekek megfelelő távolságra legyenek a traktor kerekeitől.

 
A talajmarás művészete
Egy talajmaró rotorja munka közben jellemzően 250 fordulatot végez percenként. Ezen a fordulatszámon, a talajmaró könnyedén össze tudja keverni a talajt és a növénymaradványokat anélkül, hogy szükség lenne bármilyen következő lépésre.
Ez nem volt elég a Cellinek. A Tiger rotorja a Frangor modellből való fogaskerekeket és csapágyakat tartalmazza: ez egy különleges verzió fogazott vagy egyenes kapákkal, amit a talaj apróra törésére használnak. Ráadásul még egy hátsó simító hengerrel is felszerelt.
Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik, hogy a talajmaró nagyobb igénybevételt is elviseljen a hajtás sérülése nélkül. Ennek köszönhetően, a rotor teljesen biztonságosan elérheti a 320-as percenkénti fordulatszámot. Az ilyen részletekre való odafigyelés eredménye a munka végén szemmel látható. A gyomnövényeket és gyökereiket tisztán és precízen vágja át, ezzel biztosítva, hogy ne sarjadhassanak ki újra.
A kapák belépési szöge agresszívabb a standard modellekénél, hogy megelőzze a talaj összetömörítését. Ez nagyon fontos a talaj átdolgozása során.

 

 
Köszönhetően a Frangor modell fogaskerekeinek és csapágyainak, a Tiger 190 Organic rotorja 320 fordulat/perc sebességgel foroghat, szemben a hagyományosan használt 250 fordulat/perccel.
 
Nem csak kis változtatások
Első látásra, a Tiger 190 Organic modell nagyon hasonlónak tűnhet a hagyományos Tigerhez, de ha közelebbről megnézi, tisztán látszik a különbség. Számos különleges tulajdonsággal rendelkezik ez a modell, ami teljesen alkalmassá teszi a környezetbarát talajművelésre. A hátsó burkolaton azonnal szembetűnik, mivel nagyobb nyílással rendelkezik mint a hagyományos modell. A nyitást és zárást közvetlenül a traktor fülkéjéből lehet hidraulikusan vezérelni. Ennek a rendszernek az előnye, hogy a hagyományos kisebb hátsó nyílással szemben, a talajmaró által feldolgozott maradványok nem ütődnek a hátfalnak. A természetes anyagok így egyben maradnak, ezzel csökkentve a tömörödés lehetőségét és megőrizve a talajélet természetes lebontási folyamatát.

 
A hátsó ajtó széles nyílását külön arra tervezték, hogy megelőzze a feldolgozott maradványok nekiütődését, így egyben hagyva a természetes anyagokat, és lecsökkentve a tömörödés esélyét.
 
Méretek és súlyok? Semmi probléma
A méretekkel kapcsolatban, a Celli Tiger 190 Organic csökkentett mérettel büszkélkedhet, ami megfelel a legutóbbi nemzetközi előírásoknak, ami maximum 3 méter szélességet enged a közúti közlekedés során. Fix verziók is elérhetőek 2,60-3,10 m munkaszélességgel. Relatíve kisebb teljesítményű traktorokkal is üzemeltethető a talajmaró: 120 LE a 2,60 méteres verzióhoz és 160 LE a 3,10 méteres verzióhoz az ajánlott traktorméret. 80x8 mm-es szögletes alakú kapák vannak a rotoron, felfogatásonként 6 db, melyek éle befelé néz. A kapák száma változhat 60 és 72 között a munkaszélességnek megfelelően. A Celli Tiger modell nem túl nehéz, figyelembe véve, hogy a fogaskerekek és csapágyak a Frangor modellből valók. A gép tömege 1.170 és 1.290 kg között változhat a kiviteltől függően.

 

 
80X8 mm kapák vannak a rotoron. 6 darab kapa van minden tartó konzolon, az élükkel befelé. A kapák száma változhat 60 és 72 között a munkaszélességtől függően.
 
 
FELSZERELÉS ÖSSZEFOGLALÁS
Tiger 190R Modellek: Teljes szélesség (cm) Munka szélesség (cm) Teljesítmény igény (LE/kW) Tömeg (Kg) Kapák száma
255 282 260 120/88 1.170 60
280 307 285 140/103 1.230 66
305 332 310 160/118 1.290 72

Nagy Márk
SZEGÁNA Kft.


+36-30/627-80-52
szegana1@t-online.hu

Email
Email
Weboldalunk
Weboldalunk
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube