MENÜ

Egészségesebb tehén, nagyobb teljesítmény Cow Managerrel

2021.03.12.

A Cow Manager tehénmonitoring rendszert 2014-ben emelte be a World Wide Sires a szolgáltatási csomagjába. Az eredendően holland fejlesztés lényege, hogy az adott tehenet folyamatosan figyelemmel kísérhetjük, s a rendszer teljes állományok monitorozására alkalmas.

 

Jelenleg 35 országban összesen kb. félmillió a rendszerben szereplő tehenek száma, ezek fele az USA-ban található. A szolgáltatási csomag jelenleg már négy modulból áll, amelyeket egységes rendszerként, de modulonként is lehet telepíteni, használni.

Legismertebb az ivarzásjelzésre szolgáló modul, de az általános egészségi állapot nyomon követésére képes modultól hosszabb távon még nagyobb üzleti haszon várható. Ez a leggyorsabban megtérülő befektetés, amennyiben a felhasználó kihasználja a szolgáltatásait. Ki tudja szűrni a gyanús, a beteg és a nagyon beteg egyedeket, mégpedig a fül hőmérsékletének csökkenése alapján. A harmadik elem a takarmányozáshoz kapcsolódó információk gyűjtése és elemzése, míg negyedikként idén áprilistól a tehénkereső szolgáltatás (Find My Cow) is elindult, amely kiváltképp nagy létszámú tehenészetekben jelent komoly könnyebbséget, a fél méter pontosságú helymeghatározással.

A rendszer technikai alapegysége a füljelzőszerűen elhelyezett, könnyű, tartós, vízhatlan érzékelő, amely mozgást és hőmérsékletet is érzékel. Nagy előny tehát, hogy nem a tehén nyakára vagy lábára kerül. A tehén fejmozgása alapján – ami összefüggésben van a fül helyzetével –, etológiai megfigyelésekből kiindulva pontos képet regisztrálhatnak az ivarzásról, vagy arról, hogy az állat milyen egészségi állapotban van.

A rendszer egyedülálló sajátossága, hogy a szoftver frissítése automatikus és távolról is végezhető, még a telepi központi számítógépes egység sem szükséges ehhez a művelethez. A mindenkori legfrissebb adatokhoz való hozzáférés attól sem függ, hogy a Cow Managert ki mikor vásárolta, mikor állította rendszerbe. Az egyes technikai egységek között vezeték nélküli kommunikáció zajlik, aminek következtében minden letölthető és minden megismerhető, akár a mobiltelefonos applikáció által. A Cow Managerrel minden egyes tehénről minden fontos információ rendelkezésre áll, azonban nagyon fontos tisztán megérteni, hogy a szolgáltatás nem váltja ki az emberi szakértelmet az adatok, jelzések helyes értelmezésében, döntéshozatali felhasználásában. Különös jelentősége lehet annak, hogy egy negatív élettani vagy egészségi folyamat klinikailag még nem észlelhető szakaszában tudunk beavatkozni a veszteségek és a kezelési költségek minimalizálása érdekében. A kérődzés és annak intenzitása, az ivarzás stádiuma, a lázas állapot, az evéssel, pihenéssel töltött idő, de még az embrióvesztés is szerepel a megszerezhető információk között. A könnyen értelmezhető táblázatok, ábrák kiemelésekkel is segítenek a gyors tájékozódásban. Az előadó rávilágított: amelyik állat éppen ivarzik, annak a mozgásaktivitása akár hétszerese is lehet a normál
állapotúénak. A rendszer még azt is megmutatja egy aktivitási nyíl irányával, hogy az ivarzás mely szakaszában adta le a jelet a készülék.

Felhívta a figyelmet, hogy hagyományos szaporítóanyag esetén az első ivarzásjel után 8-16 órával, míg szexált sperma alkalmazásakor a 16-18. óra között van az optimális termékenyítési időpont.

Az elmúlt évek nemzetközi terjeszkedésének következménye, hogy a rendszer ma már átjárható, azaz kommunikál a legtöbb, nemzetközileg ismert telepirányítási rendszerrel. A szolgáltató cég a műszaki egységekre 5 évre százszázalékos garanciát vállal. A szoftver frissítésének nincs külön költsége, ha pedig a füljelző tönkremegy, azt ingyen kicserélik. A megtérülést illetően elhangzott, hogy az USA-ban egy 2200-as tehenészeti telepen éves szinten 80 000 dollár többlethasznot hozott a rendszer üzemelése. A fejlesztés természetesen nem állt le, a gyakorlati igények folyamatos megfogalmazódása már most is hosszú kívánságlistát eredményez, amelyek kielégítésén műszaki és szakmai stábok dolgoznak.

 

Matt Hershey (WWS) Hajdúnánáson elhangzott előadása alapján

 

További részletekért kattintson az alábbi hirdetésre!

cow-manager-1000