MENÜ

Egészségesebb baromfiállományok a bélflóra egyensúlyának fenntartásával

2016.11.14.

A bélflóra fontos szerepet játszik a madarak egészségi állapotában. Egyes esetekben a mikroflórán belüli egyensúly eltolódása negatívan befolyásolhatja a madarak egészségi állapotát. Emiatt szükséges a takarmányt probiotikumokkal kiegészíteni, hogy biztosítsuk a kedvező mikroflóra kialakulását. A PoultryStar® egy baromfi-specifikus, több törzset tartalmazó, szimbiotikus termék, mely a bél hasznos mikroflóráját támogatja a különleges módon szelektált probiotikus mikroorganizmusok és a prebiotikus frukto-oligoszacharidok segítségével.

A bélflóra egyensúlyi állapotát eubiozisnak nevezzük. Egyes E. Coli, Clostridium, Staphylococcus, Blastomyces, Pseudomonas és Salmonella fajok jelenléte viszont nemkívánatos a bélflórában. A diszbiózis során a bél mikroflórájának egyensúlya eltolódik, és megváltozik a mikroorganizmusok összetétele. Ez számos állapotban jelentkezhet, ilyenek például a tartós víz- vagy takarmánymegvonás, a stressz és fertőzések (vírus-, baktérium-, gomba- és protozoafertőzés), amelyek a nemkívánatos mikroorganizmusok elszaporodásához vezetnek. Ez csökkenti a tápanyagok felszívódását, növeli a nyálkahártya vastagságát és a takarmány áthaladásának sebességét az emésztőrendszerben. Ez károsan hat a gazdaállat tápanyagigényeire és növeli a bélhámsejtek érési ciklusát, miközben csökkenti a bélbolyhok magasságát és a kripta mélységét. A bél üregében lévő mikróba-populáció verseng a gazdaállattal a tápanyagokért, valamint a diszbiózis okozta egyensúly-eltolódás következtében biogén aminok (kadaverin, hisztamin, putreszcin), ammónia és gázok keletkeznek, amelyek súlyosan károsítják a nyálkahártya egységét és a bélrendszert.

Az emésztőtraktus károsodásának egyik legjellemzőbb mechanizmusa az, hogy a baktériumok kitapadnak a bélfal hámsejtjeihez és kölcsönhatásba lépnek azokkal. Ez a Gram-negatív baktériumokra (pl. Szalmonella) jellemző, amelyek csillós felszíni struktúrával rendelkeznek. A bélhámhoz való kitapadás elengedhetetlen a fennmaradáshoz, így kerülik el, hogy a perisztaltika eltávolítsa őket. A szervezet főbb védekezési mechanizmusai ellenük az ép bélnyálkahártya, a hatékony immunrendszer és az egészséges probiotikus populáció (például a Lactobacillus és az Enterococcus), amely kitapad a bélhámra, így megelőzi a kórokozók megtelepedését. A probiotikumok olyan mikroorganizmusok, amelyek képesek gyorsan szaporodni és adaptálódni a legtöbb állat bélrendszeréhez, így képesek megakadályozni a nem kívánatos baktériumok kitapadását.

A naposcsibék emésztőrendszerében lévő mikroorganizmusok közötti érzékeny egyensúly nem nyújt megfelelő védelmet a kórokozók ellen. Az első napok kritikusak, nagy a kockázata az olyan alomban lévő kórokozók általi fertőzéseknek, mint például a Clostridium, Szalmonella és E. Coli. Szükség van egy olyan védelmi stratégiára, amely lehetővé teszi a gazdaállat és a mikroorganizmusok közötti, mindkét fél számára előnyökkel járó szimbiotikus kapcsolatot.

Probiotikumok alkalmazásával a hasznos baktériumok újra elszaporodnak az emésztőrendszerben, megfékezik a kórokozókat és korlátozzák szaporodásukat. Ez különösen fontos például a drasztikus takarmányváltás, éhezés, szélsőséges hőmérséklet és a baktériumok, vírusok, vagy mikotoxinnal szennyezett takarmány által okozott bélgyulladás esetén.

A probiotikumok és prebiotikumok kölcsönhatása, vagyis a szimbiózis, stabilizálja a bél-környezetet és növeli a jótékony, tejsavat termelő baktériumok számát, ezáltal biztosítja az eubiózist és az egészséges bélrendszert, így megakadályozza a kórokozók elszaporodását.

A szinbiotikumok képesek módosítani az immunválaszt, így fokozva a gazdaszervezet falósejtjeinek számát és aktivitását. Ez nagy jelentőséggel bír a madaraknál, ahol az emésztőtraktus az általános, nem specifikus immunitás kialakulásáért leginkább felelős szerv.

A PoultryStar® egy baromfi-specifikus, több törzset tartalmazó, szimbiotikus termék, mely a bél hasznos mikroflóráját támogatja a különleges módon szelektált probiotikus mikroorganizmusok és a prebiotikus frukto-oligoszacharidok segítségével. Használatával természetes módon stabilizáljuk a bélflórát, támogatjuk az állat egészségét, javítjuk az állatok teljesítményét és ezzel az állattenyésztés gazdaságosságát.

Kattintson, és ismerje meg a PoultryStar® termékeket:

BIOMIN Magyarország Kft
2040 Budaörs, Budapesti út. 55/a
tel: +36 23 703 016
e-mail: [email protected]
web: www.biomin.hu