MENÜ

DÉLI-FARM Kft. TAVASZI VÁSÁRA

2015.04.13.

Szakmai előadásokkal egybekötött partnertalálkozóra került sor 2015. április 9-én a 25 éves Déli-Farm Kft. - Állattartás-technológiai áruházánál.

helyszín

A rendezvényt id. Palotás Sándor a Déli-Farm Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg.

idPalotásSjpg

 

Az előadások az alábbi témaköröket ölelték fel:

  1. Toxinszennyezés, rezisztencia viszonyok és agronómia a takarmánybiztonság növelése érdekében (prof. Dr. Mesterházy Ákos, MTA rendes tagja)
  2. Természetes fertőtlenítés – toxincsökkentési kutatások (Brányi Árpád, ügyvezető igazgató - Pannon-Trade Kft.)
  3. Tájékoztató a 2015. évi agrártámogatásokról (Faragó Edit, Szegedi vezető falugazdász, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Igazgatóság)

 

ifj. Palotás Sándor új termékcsaládjukról, a FARMLINE LATTE borjú tejpótló tápszerükről szólt egy pár szót.

 

FARMLINE LATTE TERMÉKCSALÁD

A borjúnevelés költségeinek mérséklése érdekében nem teljes tejet itatunk a borjakkal, hanem tejpótló tápszert. Ahhoz azonban, hogy a borjak egészségesen és megfelelő mértékben fejlődjenek a teljes tejhez közelítő beltartalmú és összetételű tejpótlóra van szükség. A jó minőségű tejpótló tápszer leginkább porított sovány tejporból tejsavóból, és növényi eredetű fehérjét és zsírt tartalmaz. Annál jobban hasznosul és értékesebb egy tápszer minél több tejalapú összetevőt tartalmaz. Ilyen a Déli-Farm Kft. által forgalmazott Intenso, Extra, és Ice tejpótló tápszerek döntő része tejalapú összetevőkből áll. Az Extra tápszer több mint 70%-a tejalapú összetevőkből áll, valamint búzaglutint tartalmaz, mely igen jól oldódik és hasznosul. A minőségi tejpor könnyen oldódik, üledékmentes, feloldás után homogén marad. Az Intenso, és Extra tejporokat 10%-os mennyiségben kell feloldani maximum 45 °C-os vízben, hogy az értékes beltartalom ne károsodjon. Állandó keverés mellett a vízbe adagolva igen gyorsan feloldhatók, és homogenitásukat sokáig megtartják. Kellemes illata, aromája révén a fiatal állatok nagyon gyorsan rászoknak, és szívesen fogyasztják. Fontos, hogy a tápszert is, mint a föcstejet 37-39 °C fok körüli hőmérsékleten itassuk az állatokkal. Ettől hidegebb vagy melegebb tápszer emésztőszervi bántalmakat okozhat. Az Ice tápszer „hidegen” is itatható (tőgymelegnél hidegebb). Speciális összetételénél fogva könnyen oldódik 25-30 °C-os vízben is. Ez ott lehet alternatíva, ahol nem adottak a körülmények a megfelelő hőmérséklet megtartására a kiosztásig, télen a nagy hidegek esetén, vagy nyári melegekben, amikor a lekevert tápszert nem azonnal fogyasztja el az állat. Ez köszönhető a szerves sav tartalmának. mely révén kevésbé romlékony a lekevert tápszer, valamint elősegíti az alvadék-képződést az oltógyomorban, csökkenti a hasmenés előfordulásának gyakoriságát. Az átállás után naponta kétszer itatunk, legalább 2-3 litert itatásonként. Egy borjú a tejitatási időszak alatt legalább 25-30 kg tápszert fogyaszt el közel 50-60 nap alatt.

 Farmline

 

www.delifarm.hu