MENÜ

Dalmandon jártunk: komoly fejlesztésekkel és fajtaújdonságokkal segíti a hazai gazdákat a KITE Zrt.

2022.08.09.

Nádudvaron és Dalmandon tartotta meg a hagyományos technológiai bemutatóit a KITE Zrt. A fajtasorok megtekintése előtt a precíziós gazdálkodási megoldásokat ismerhették meg a vállalat partnerei.

 

A mezőgazdaságot érintő legfontosabb témákról Hadászi László innovációs főigazgató beszélt, aki az egész európai agrárközösséget foglalkoztató Európai Zöld Megállapodásról (Green Deal) és annak a gazdálkodásra gyakorolt hatásáról tartott előadást. A jövőben az élelmiszerbiztonságnál nem lehet fontosabb a termésbiztonság. Az Európai Unió új elvárásainak teljesítéséhez 2030-ig kell megoldásokat találni, amihez olyan alternatívákat kell keresni a termelésben, melyek a környezettudatosság és a fenntarthatóság elveit maradéktalanul kiszolgálják. Amennyiben a termésnövelő anyagok és a növényvédő szerek felhasználását csökkenteni kell, akkor olyan gyakorlatokat szükséges bevezetni, amelyek hozzásegítik a gazdákat ahhoz, hogy az új körülmények és követelmények között is sikeres és a hagyományos technológiához hasonló hozamokat ígérő növénytermesztést lehessen végezni – mondta a szakember.

 

kite-03

kite-04

 

Meg kell tanulni alkalmazni azokat a technológiai elemeket és termékeket, amelyek a termelésben egyelőre még nincsenek a középpontban, de a fejlesztésük folyamatos és a nagyobb mezőgazdasági termékgyártók már beillesztették azokat a jövőképükbe. A növényvédelmi technológia ma már a műszaki elemek és az inputanyagok területén is tartalmaz olyan termékeket, melyek nem a kémiai, hanem a biológiai vagy a mechanikai módszertant alkalmazzák. Ehhez kapcsolódóan elkészült az a kijuttató eszköz prototípus is, mely egy időben felvételezi a kár- vagy kórokozót, és juttatja ki a növényvédő szert kizárólag a fertőzött területre, jelentősen csökkentve ezzel a felhasznált anyagmennyiséget. Ezzel valós idejű beavatkozást tesz lehetővé.

 

img_0926-k

 

Nem csak divatszó: a precíziós gazdálkodás gyakorlatát is segítik

A helyspecifikus gazdálkodás is szolgálja az uniós elvek megvalósulását. A szükséges és elégséges elv, valamint a növényvédő szerek és műtrágyák differenciált kijuttatása szintén a felhasznált inputanyagok mennyiségét csökkenti.

A második előadásban Mészáros Gábor rendszerfejlesztési igazgató ismertette a vállalat >> Precíziós Gazdálkodási Rendszerének (PGR) fontos részeit, valamint egy nagy bejelentéssel is készült. A PGR PrecZone felületén jelenleg 16 alkalmazás és 3 ingyenes mobilapplikáció érhető el a partnerek számára. A rendszer egységes adatbázisokon alapul, ahol a tervezéstől a végrehajtásig a termelő minden egyes pontba betekinthet és döntéseket hozhat. A rendezvényen egy gyakorlati példán keresztül mutatta be, hogyan zajlik a termőképesség alapján történő technológiai tervezés folyamata.

Első lépésként a felhasználók az adatbetöltőkön keresztül tölthetik fel a művelt tábláik határvonalait és a hozzájuk tartozó információkat. >> A komolyabb térinformatikai szaktudást igénylő feladatokat - mint a termőképesség meghatározása 10x10 méteres rácshálóban, vagy a legújabb fejlesztésű multipoligonos zónázás és az azt követő hozamcél meghatározása - a KITE Zrt. szaktanácsadói végzik és a kész térképeket töltik be az adatbázisba. A georeferált talajmintázást 10 automata talajmintavevő autóval végzik a KITE szakemberei, a mintázás folyamatát, illetve a laboreredményekből készült térképeket pedig a megrendelők a PrecSoil alkalmazásban tekinthetik meg. A következő lépés a technológia tervezése, amit egy saját fejlesztésű tápanyagtervező szoftverrel és kijuttatástervezővel, a KITÁP nevű alkalmazással végeznek el. Eddig ezt a két alkalmazást csak a szaktanácsadók használhatták. A két rendezvényen jelentették be, hogy 2022. május 26-tól a PGR felhasználók is birtokba vehetik és teljeskörűen használhatják a KITÁP programot.

A tervezési feladatok után kulcskérdés a technológia nyomon követése, erre ad megoldást a John Deere műveleti központja, a növény egészségügyi állapotát és változásait mutató PrecSat Extra, a meteorológiai adatokat megjelenítő PrecMet és a Növényvédelmi előrejelző alkalmazás.

A szántóföldi bemutatón kiemelt figyelmet kapott, hogyan tudják segíteni a vállalat szakemberei a VP2-4.1.8-21 „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” című pályázatban a termelőket a sikeres megvalósításban. A kiírás szerint a gépbeszerzések mellett kötelező elemként szolgáltatásokat kell igénybe venni. A témában Kecskés Zsolt, a Kiemelt Szolgáltatási Igazgatóság vezetője, valamint Hodos Lajos gépüzemeltetést támogató vezető fogalmazta meg a válaszokat a sokakban felvetődő kérdésekre. Bemutatták, milyen szolgáltatásokat tartalmaz a PGR Partner Profit Programja, és ismertették, hogyan oldják meg a gyakorlatban a digitális, térinformatikai feladatok, valamint a gépüzemeltetés kihívásait.

Sojnóczki István, a KITE Zrt. technológiai fejlesztési igazgatója a bemutató során több olyan technológiai módszert és inputanyagot ismertetett, melyek az idei szélsőséges időjárási helyzetben is működnek és segítenek a termesztett kalászos gabonák és a repce számára a kritikus stresszidőszakok és helyzetek hatásainak mérséklésében, valamint a növényi életfolyamatok fenntartásában.

A precíziós gazdálkodás eszköztára, a helyes, termőhelyhez illeszkedő hibrid- és fajtaválasztással kiegészítve jó alapot biztosít, ezeket dr. Tóth Árpád, a Vetőmagkereskedelmi Üzletág termeltetési koordinátora ismertette a dalmandi és a nádudvari közönséggel. A kijuttatástechnika legújabb megoldásai is segítenek az eredményes beavatkozásokban. Erre a dróntechnológia az egyik legjobb példa, amit Nagy Gábor termékmenedzser mutatott be a >> DJI Phantom P4 Multispectral felvételező és a >> DJI Agras T30-as permetező drónnal.

 

img_0896-dronos

 

A vízpótlás megoldásai közül Balogh József termékmenedzser a >> KITE csévélődobos rendszerének működését és lehetséges megvalósítási módjait, valamint üzemeltetésének összefüggéseit mutatta be.

 

img_0957-k

 

A dalmandi programon részt vett az Agro Napló is, ahol Zsigmond Ágnes beszélgetett a legfontosabb szakmai kérdésekről Hadászi Lászlóval, a társaság innovációs főigazgatójával.

A két helyszínen a tavaszi vetésű növények termesztésével összefüggő tapasztalatainkat kívántuk bemutatni. Az elmúlt két év rendezvényeit zavarta ugyan a koronavírus-járvány, de az ismereteket virtuális módon osztottuk meg a gazdálkodókkal. A személyes találkozások ebben az időszakban sem maradtak el teljesen, ugyanis a védettségi igazolványok felmutatásával a hatályos járványügyi szabályokat betartva a szakmai fórumokon részt lehetett venni. A korlátozások feloldását követően 2022-ben csaknem félezren vettek részt a szakmai napon, amely fő témája a technológiát szolgáló precíziós megoldások ismertetése volt. A jelentős számú résztvevő azt jelzi, hogy az emberek érdeklődnek a fejlesztések iránt, és az iránt is, hogy a KITE e területen milyen új megoldásokkal rukkol elő. A társas együttlét pedig a jelek szerint minden gazdálkodónak hiányzott már – mondta Hadászi László.

Az innovációs főigazgató emlékeztetett arra, hogy az agráriumban jelenleg robbanásszerű változások mennek végbe. Ennek egyik kulcsmomentuma a klíma- és ennek nyomán a környezeti változásokhoz való folyamatos és fenntartható alkalmazkodás. Az Európai Zöld Megállapodás alapjaiban jó irányba tett lépések sorozata, és az elképzelések jelentős hányada a szántóföldi növénytermesztésben is megvalósítható – fogalmazott. Ezt jelzi, hogy a világ nagy vegyszergyártó cégei már azokon a terveken dolgoznak, miként tudnak megfelelni az új előírásoknak. Ha ők ezt már megtették, a termelőknek szintén el kell gondolkodniuk azon, hogyan tudnak alkalmazkodni a megváltozott, esetenként szigorúbb követelményekhez. Ehhez kíván a KITE segítséget adni. A Green Deal elképzeléseit a termelőknek inkább lehetőségként, mint akadályként kellene kezelniük – mondta.

Ezért a KITE erősíti a döntéstámogató rendszerek szerepét, így minden területen fokozza a szaktanácsadási tevékenységét. Továbbá a termelőket támogatni kívánja a különféle előrejelzési adatok ok- és célszerű használatában. A KITE ennek alapján ki szeretne alakítani egy olyan, nemzetközileg is akkreditált vizsgálóhelyet, ahol az új, az agráriumban alkalmazható vegyi anyagokat be lehet vizsgálni. Ezt a folyamatot jelentős mértékben segíti az agrárdigitalizáció és a precíziós gazdálkodás széles körű elterjedése a magyar mezőgazdaságban is. Aki megtette már az első lépéseket az adatalapú gazdálkodásban, az elindult a Green Deal-ben lefektetett elveknek való megfelelés útján is.

 

 

Az előadásokat követően a vendégek a KITE Zrt. fajtasorait látogatták meg, ahol a cég szakemberei ismertették a növények tulajdonságait.

A KITE Zrt. ajánlatában szereplő nagy termőképességű malmi és takarmány minőséget adó búzafajták és hibridek, valamint a prémium minőséget biztosító fajták genetikailag rendelkeznek azon tulajdonságokkal, melyek szükségesek a kívánt 8-10 t/ha-os termés eléréséhez. A kalászos fajták (őszi búza, triticale, őszi árpa) kiemelkedő termesztési tulajdonságai lehetővé teszik az intenzív technológiába illesztésüket. Őszi kalászos fajtaajánlatuk mind a prémium minőséget adó, mind pedig a bőtermő szegmensben kitűnő fajtákat tartalmaz.

A KITE Zrt. az őszikáposztarepce-kultúrákban nagy termést garantáló korszerű talajművelési és vetési technológiákat dolgozott ki az elmúlt években, és ehhez az agrotechnikához a legjobban illeszkedő hibrideket ajánlja.

Mindkét növénykultúrával kapcsolatos fajtaajánlat a >> www.kite.hu weboldalon tekinthető meg részletesen.

 

kite-05

 

A gépüzemeltetés támogatása

A gépek tudásának csak közel 20%-át használják ki a gazdák, ez pedig nagyban meghatározza azt, milyen hatékonysággal termelnek. A gépüzemeltetési bemutatón először két traktort hasonlítottak össze. Az egyik a géptelepi átadáskor felszerelt és beállított állapotban volt, a másik pedig könnyű talajmunkára optimalizálva. Ugyanazt a munkát végezve a két gépnél a végeredményben óriási volt a különbség. A talajmunkára jól beállított traktor 6 literrel fogyaszt kevesebbet hektáronként, nem beszélve a helytelen beállításból adódó taposási kárról, amelynek hatása több évig is érezhető. A rosszul beállított gép egy 6 méteres munkagéppel 1 hektárból több mint 2000 négyzetméternyi területet tapos meg. Az itt kelő növények így akár 30-40%-kal is kevesebbet teremnek, a jelenlegi terményárak mellett ez akár milliós nagyságrendű veszteséget is jelenthet.

 

img_0951 img_0950

 

A munkagépek beállítása

Csak a helyes beállítások alkalmazásával érhető el a maximális pontosság és termés. A lényeg, hogy a gazdák mindig felkészített munkagéppel dolgozzanak, megelőző, proaktív karbantartási technológiát használjanak, ne csak a meghibásodások után foglalkozzanak a gépekkel. Elhangzott, hogy a vetés az egyik legfontosabb művelet, a vetőgép helyes beállítása ezért elengedhetetlen. Egy speciális mérőberendezés segítségével lehet diagnosztizálni és meghatározni, hogy milyen sebességgel, milyen vákuumértékkel és melyik vetőtárcsával lehet a legpontosabban kijuttatni az adott vetőmagot. A betakarítás megmutatja, hogy milyen eredménnyel zárult a munka, ezért kiemelt fontosságú a jó hozamtérkép készítése, mert az nagyon sok információt szolgáltat. Ennek alapja, hogy mindig jól legyen kalibrálva a hozammérő, ellenkező esetben hibás az eredmény. A kombájnok teljesítményének optimalizálásához egy speciális veszteségelemző berendezést használnak, amely segítségével csökkenthető a veszteség és optimalizálható a kombájn teljesítménye. A gépekben használt telematikai rendszerek segítségével minden egyes beavatkozás hatása azonnal kimutatható, amit érdemes figyelniük a gazdáknak.

 

További képeink a bemutatóról:

img_0955-k

img_0960-k

img_0963-k

img_0952-k

img_0954-k

 

kite-logo-k

ikonok-web ikonok-fb ikonok-insta ikonok-yt

 

-an-