MENÜ

BEFEJEZŐDTEK A TEJELŐMARHA PARATUBERKULÓZISÁNAK MEGELŐZÉSÉT VIZSGÁLÓ KUTATÁS-FEJLESZTÉSI PÁLYÁZAT MUNKÁLATAI A LAKTO KFT.-NÉL

2015.07.29.

LAKTO Állatenyésztési Termékelőállító-, Felvásárló és Kereskedelmi Kft. 101,86 millió forint támogatást nyert a KMR_12-A jelű „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása a közép-magyarországi régióban” című pályázati kiíráson „Tartás- és takarmányozási technológia kialakítása tejelő szarvasmarha állományokban előforduló paratuberkulózis fertőzöttség megelőzésére és továbbterjedésének csökkentésére” címmel a Széchenyi 2020 program keretében.

A paratuberkulózis vagy más néven Johne’s betegség a szarvasmarha, és más kérődző állatok idült bélgyulladásban, csillapíthatatlan hasmenésben és súlyos kondícióromlásban megnyilvánuló betegsége, melynek okozója a bél nyálkahártyájában megtelepedő és elszaporodó Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (MAP). A klinikai tüneteket mutató paratuberkulózis tapasztalataink szerint a gazdaságokat gyakran sújtó betegség, kezelése pedig igen költséges, ezért a gyakorlatban célszerű lenne a megelőzésre, és a betegség továbbvitelének csökkentésére koncentrálni.

A mintegy 160,56 millió forint összköltségvetésű kutatás-fejlesztési projekt célja olyan takarmányozási és tartási rendszer felállítása volt, amely adaptálásával a tejelő tehenészetek mentesíthetők a paratuberkulózis kórokozójától, alkalmazásával ez az állapot fenntarthatóvá válik.

A fejlesztési folyamat eredményeként sikerült kialakítani a MAP mentes telepi technológiát, valamint kifejleszteni a MAP mentes termelői tejet. A telepi gyakorlat átalakítása mellett a gyógykezelés egyik lehetséges módjának egyes gyógynövénykivonatok alkalmazását vélelmezték. Mára bizonyított, hogy a fertőzött tehenek gyógynövény tartalmú takarmány adalékanyagokkal történő etetése alkalmas az immunrendszer aktivitásának növelésére.

A tevékenység keretében részben az együttműködésben résztvevő kutatóintézetek szolgáltatásait, részben pedig a kutatás anyagjellegű ráfordításait finanszíroztuk; költségeink jelentős hányadát pedig a kutatás-fejlesztési eljárásban foglalkoztatott munkatársak bérére fordítottuk.

Az új típusú technológia kialakításával csökkenthetők a selejtezések, növelhető a tejtermelés mértéke, valamint népszerűsíthető a tejfogyasztás.

A projektről bővebb információt a www.lakto.hu oldalon olvashatnak.