MENÜ

Áthidaló megoldások

Vetőmag ajánlat a Caussade-tól

2021.04.28.

A gyors felmelegedésben bízva az ország melegebb vidékein a kukorica, napraforgó fővetések eleje-közepén járunk annak ellenére, hogy a talajhőmérséklet eddig jócskán elmaradt a remélt ütemű felmelegedéstől, a kukorica és napraforgó számára ideális, tartósan 8-10 C°-tól.

 

A korán vetett magok kelése elhúzódó és aggályos az állományok egyöntetűsége, ami negatív hatással lehet a termés alakulására is. A 16-17. heti időjárás előrejelzést látva a csapadék- és talajviszonyok miatt tudatosan vagy kényszerű okokból még jócskán várhatóak májusi vetések is. Azokon a területeken, ahol késői vetésre kerül sor, számításba jönnek a másodvetésűként is teljes értékű terményt biztosító, gyors fejlődésű hibridek.

A szuperkorai TEKNI CS (FAO 200)

 

tekni-cs-mais-tres-precoce-caussade-semences

 

és a FAO 290-300-as POESI CS

 

20200828_kerka 5 20200828_kerka gabona2 20200828_kerka gabona

 

kihasználva a májusra felmelegedett talajok nedvesség tartalmát, gyakorlatilag kirobbannak a talajból. Gyors kezdeti növekedéssel, intenzív biomassza tömeget nevelnek, mely hozzásegíti mindkét hibridet a megfelelő és a gazda szemének is hízelgő csövek kineveléséhez. Szem/ szár/ levél arányuk és a szemek tápértéke, ízhatása alapján a legjobb minőségű korai, szemes és siló kukoricák. Értéküket emeli kimagasló Fusarium, üszög és Helminthosporium toleranciájuk. Mindkét zöldszáron érő hibrid másodvetésre is alkalmas, fővetéssel kalászosok előveteményeként termeszthetőek.

 

poesi-cs-klarika-cl-ho-v2

 

Késő tavasszal is vethető napraforgóink a KLARIKA CL HO:

 

klarika ho cl_sándorfalva_szurovecz ernő_20190722_7

 

és FUSHIA CL:

 

20200619_agro bölcske

 

a KLARIKA CL HO és a FUSHIA CL tűri a viszontagságokat a nyári forróságot még a kevésbé alaposan előkészített talajokon is. Természetesen, ha már magunk is tudjuk, hogy a növény számára nem ideálisak a termesztési adottságok, akkor különös felelősségünk, hogy egyedileg alkalmazott agrotechnikával ellensúlyozzuk a nem tervezett hiányosságokat. Az éledező gyomkonkurenciával számolva a megfelelő technológiai hibridet választva (CL toleráns) a vetőmagnorma ésszerű változtatásával, növénykondicionálással erősíthető a melegedő talaj- és levegő hőmérséklet csírázást segítő hatása. Emellett, ha a tápanyag utánpótlás, növényvédelem munkáinak sorát és mennyiségét a rutintól eltérően, egyedi módon határozzuk meg, úgy késői vetéssel is elérhető mindkét hibrid maximális terméspotenciálja.

 

Molnárné Fehér Gyöngyi
caussade-semences.hu