MENÜ

Állatgyógyszergyár avató Bábolnán

2014.09.24.

Ünnepélyes keretek között 2014. szeptember 22.-én került átadásra Bábolnán az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. állatgyógyszergyára.

DSCN0461

Dr. Móré Attila az Alpha Befektetési Holding Zrt. elnökének előadásában a cég fejlesztéséről és beruházásáról hallhattunk.

  

DSCN0468

Az ünnepségen beszédet mondott Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke.

 

DSCN0478

Ünnepélyes szalagátvágás

 

A bábolnai állatgyógyszergyár korszerűsítésének eredménye:

  •  1100 m²-en mind építészetileg, mind épületgépészetileg korszerűsítették a gyógyszergyárat a legújabb környezet- és egészségvédelmi előírásoknak meggelelő munkahelyet létrehozva,
  • ebből gyártó tér ‒ C es D minősítésű tisztatér ‒ mintegy 500 m², amely mindenben megfelel az Európai Unió egységes GMP előírásainak,
  • a gyártósorok bővítésének eredményeképpen öt gyógyszerforma ‒ por, granulátum, oldat szuszpenzió, tabletta ‒ gyártásának technológiai feltételei kerültek kialakításra.

 

Magyarország Kormánya az elmúlt években kiemelten támogatandó nemzetgazdasági célnak nyilvánította az innovatív fejlesztéseket. Az ilyen irányú beruházások tudják biztosítani Magyarország versenyképességét az Európai Unióban és a világpiacon. A gyógyszeripar az egyik leginnovatívabb iparág, melynek jelentős hagyományai vannak Magyarországon.

Az Alpha Holding joggal tekinthető a dr. Köves János által 1912-ben alapított Phylaxia Oltóanyagtermelő Rt. szellemi örökösének. Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. 2008-ban vásárolta meg a bábolnai állatgyógyszergyárat és az ott gyártott termékek licenszét. Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. az elmúlt három évben több pályázati forrásból támogatott fejlesztési beruházást indított el, melyek összértéke 3 Mrd forint.

Fejlesztéseiknek két fő célja volt. Egyrészt egy korszerűsített, bővített, a korábbinál több gyógyszerformát előállítani képes állatgyógyszergyár létrehozása Másrészt Olyan állatgyógyászati termékek kifejlesztése és nemzetközi regisztrációja, melyeket ebben az üzemben lehet gyártani és mind a hazai, mind az exportpiacokon megállják a helyüket. Ezzel szolgálva Magyarország nemzetgazdasági céljainak megvalósítását: az import kiváltását és az export növelését.

 

Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. küldetése:

„A magyar állattenyésztés eredményességének javítása és kedvenc állataink jólétének biztosítása.”

 

Az Alpha-Vet Állatgyógyászai Kft. 1989-ben alapított magyar tulajdonú vállalkozás. Az idén 25 éves társaság klasszikus állatkórházi gyógyító tevékenysége mellett állatgyógyszert fejleszt, gyárt, forgalmaz és állateledel, felszerelés kis- és nagykereskedelmi tevékenységet folytat.

Az Alpha-Vet Kft. története a székesfehérvári állatkórház, az Állatorvos-tudományi Egyetem (ÁOTE) Gyakorló Klinikája Kft. megvásárlásával kezdődött. 1992-től több szervezeti változtatás után, az állatkórházi szolgáltatások mellett a vállalat állatgyógyszer, majd később állateledel nagy- és kereskedelmi tevékenységbe kezdett. 1998-ra piacának egyik meghatározó szereplője lett. Kizárólagos hazai forgalmazója több nemzetközi gyógyszer- és állateledel gyártónak. 2002-től országos logisztikai hálózat kiépítését kezdte meg a kft. Ennek eredményeként napjainkra 3 központi telephelyen közel 12000 m²-en raktároznak állateledeleket, és 3000 m²-en állatgyógyászati készítményeket. A cég mára 29 kereskedelmi egységet és 72 ezer regisztrált vásárlóval rendelkező értékesítési hálózatot tudhat magáénak. Generikus állatgyógyszereikkel, takarmány - és növényi tápanyag-kiegészítő termékeikkel, komplex levéltrágyáikkal az európai piacok mellett, a volt FÁK államokban, közel-keleti és az észak-afrikai országokban is jelen vannak. Exportból már jövőre egymilliárd forint bevételt várnak, s céljuk, hogy öt éven belül a vállalatcsoport eredményének fele a kivitelből származzon.

Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. 2013-ban több mint 11,5 milliárd forint árbevételt ért el. Tavalyi mérlegének főösszege meghaladta a 9,2 milliárd forintot, saját tőkéje pedig 3,8 milliárd forint volt. A vállalat adózás utáni eredménye meghaladta a 325 millió forintot, mely a 2012- es évi eredményéhez képest 35%-kal magasabb. A 16 tagvállalat közös vagyonkezelő cégeként működő Alpha Befektetési Holding Vagyonkezelő Zrt. 12,3 milliárd forint saját tőkével rendelkezik. Mérlegfőösszege 14,8 milliárd forint. A vállalat innovációs tevékenysége révén gyógyszerek, antibiotikumok, vitaminok, ásványi kiegészítők, takarmányok fejlesztését és gyógyszertörzskönyvezését végzi.

Az Alpha-Vet Kft. eredményes nagykereskedőként a hazai állateledel kiskereskedelem piacán, egyedülálló módon létrehozta franchise rendszerben működő magyar állateledel és felszerelés bolthálózatát, az ALPHAZOO-t. Az ALPHAZOO országszerte 35 áruházzal rendelkezik. Az ALPHAZOO franchise 2012-ben elnyerte a legdinamikusabban fejlődő franchise-nak járó díjat.

2011-ben és 2012-ben az Alpha-Vet Kft., egymást követő két évben is megkapta a legstabilabb pénzügyi háttérrel rendelkező vállalatoknak járó kiválósági díjat, a Soliditet „AAA” tanúsítványát. Európa 17 országában elfogadott tanúsítvány a garancia arra, hogy az Alpha-Vet Kft. saját piacának meghatározó és tőkeerős szereplője. Az Alpha-Vet pénzügyi stabilitása 99,97%. Ilyen fokú biztonsággal a hazai vállalatok mindössze 10%-a rendelkezik.

A HVG 2010-ben közzé tett felmérései alapján az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. a legeredményesebb TOP 100 adózó magyarországi szolgáltató közül a 98. Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. és az ALPHA HOLDINGHOZ tartozó további 16 tagvállalat adóteljesítménye 2013-ban közel 1,5 MRD forint. A HOLDING minden tagvállalata köztartozás mentes.

A cég vezetése teljes mértékben egyetért azzal, hogy a vállalatunk legnagyobb értékét a dolgozóink adják. A gazdasági recesszió ideje alatt az Alpha Holding Zrt. árbevétele és a foglalkoztatottak létszáma folyamatosan nőtt.