MENÜ

Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok 2017. – Ahol mindig van valami meglepetés is!

2017.05.12.

Nagyon sokszor mondtuk már, hogy az égiek kegyeikbe fogadták az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítást, de ezt idén hangsúlyozottan kiemelhetjük. Miközben Hódmezővásárhely környékén hatalmas viharok, jégeső vert el mindent, a kiállítás nem szenvedett jelentős mértékben.

A kiállítók és szervezők a nyitást megelőző napokban minden kül- és beltéri munkát el tudtak végezni, a terület készen állt a megnyitóra. Az eső május 3-án este kezdett csak esni, a megnyitó reggelén is szemerkélt még, de a 9 órai kezdésre ragyogó napsütés fogadta a vendégeket és a kiállítókat. A fotókat, felvételeket látva senki nem hinné, milyen izgalommal nézte mindenki nap mint nap az eget.

Május 5-én, pénteken is szépen lezajlott az ünnepélyes díjkiosztás, mely évről-évre egyre tartalmasabb, hosszabb, a díjkiosztás forgatókönyve idén már 37 oldalt tett ki. Bár pénteken délután is esett az eső, végül is szombaton, a családi programok napján délután 3 órától volt jelentősebb csapadékmennyiség, de a szokásokhoz hűen a gyerekes családok, a kisgyerekek a pocsolyákat is nagyon élvezték. Ritka érdem, hogy szakmai és kiállítási programokat nem kellett törölni az időjárás miatt, némi csúszással, kisebb várakozással minden programot be lehetett mutatni, műsorszám nem maradt ki, nem kellett törölni.

 

24 év után kétség kívül elmondható, hogy azok az alapelvek, amelyeket a kiállítás kezdettől fogva megfogalmaz, tartják magukat, azaz a hagyomány és a szakmaiság fő szempontjai mellett a mindenkori megújulás, a lehetőségekhez mért fejlesztések a kiállítás évről-évre való fejlődését hozzák magukkal. Mindazok mellett, hogy a terület adott, az állatkiállítói hely véges, a kiállítás rendre tud meglepetésekkel szolgálni az ide látogató vendégek és főleg azon kiállítók számára, akik kezdettől fogva végig kísérik a kiállítás fejlődését.

A legfontosabb szakmai szempont, hogy ide válogatott tenyészállatok kerülnek be, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének, a Charolai húsmarha tenyésztőknek és a Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének is a vásárhelyi kiállítás az, amit a legrangosabb éves szakmai találkozójukként, úgynevezett nemzeti show-ként jelölnek meg, ahová a legtöbb tenyésztő szakember eljár.

Ugyanez elmondható számos ipari kiállítóról, akiknek standjai méltán nyugat-európai színvonalúak és igényesek, a kiállítás kültéri területein és beltéri csarnokaiban ugyanolyan tartalmas megjelenéssel, kifogástalan formában fogadják a partnereiket, látogatókat, mint bárhol máshol a világ rangos kiállításain. Hozzátéve azt a pluszt, ami mássá, többé teszi a vásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat, hogy lényegében ez a kiállítás mégis egy nagyszabású szabadtéri rendezvény, ami azt is hordozza magában, hogy az ide betérők kocsijának hátuljában az elegáns cipő mellett ott a gumicsizma is, hogy esetenként a tűsarkút is át lehessen cserélni egy praktikusabb vízen járóra.

Mindig jól látszik a benevezett tenyészállatok létszámáról az adott állatfaj aktuális helyzete. Idén a húsmarha állomány sokkal nagyobb létszámban képviseltette magát, mint tavaly. Ennek következtében a már meglévő 88 állandó boksz mellett 12 mobil bokszot is kellett bérelni. Ugyancsak több mobil bokszot kellett a lovak számára beszerezni és rendkívül látványos lett az „A” szektorban az új, egységes bokszok kivitelezése is, mely által nagyon szép lett az összkép.

Szintén nagy előrelépést jelentett és látványosan mutatós lett a Gépkiállítói terület egységesítése a „G” szektorban. Mivel az évek során szaporodó gépkiállítók, kinőve az eredetileg nekik szánt helyet, már a kiállítási terület minden részében felbukkantak itt-ott, az egységesítés itt is óriási előnyt jelent a kiállítás rendezettségét illetően. A közel 40 000 négyzetméteren megvalósult területrendezés, vízelvezetés, áramellátás kiépítése és a 600 méteres új, aszfaltozott úton való megközelítés nagy mértékű  fejlesztést mutatott. A gépkiállító tér mellett egy új VIP parkoló kialakítására is sor került, ami lehetővé tette, hogy még több irányból lehet megközelíteni a kiállítást, a tömeg jobban eloszlik, a forgalom jobban irányítható és tágasabb, szellősebb lett a terület. Remélhetőleg a gépkiállítók kedvelni fogják az új helyszínt, ami nagyon impozáns képet mutat a 47-es főútról nézve is, hiszen mindenki nagy területen felsorakoztatva láthatja a kiállított mezőgazdasági gépeket. Az új fejlesztés után 250 000 négyzetméter a kiállítás összterülete.

Remélhetőleg jövőre még jobb lesz a kiállítás megközelíthetősége, ha a tervek szerint elkészül a keleti elkerülő út 2018 tavaszára, ami elvileg éppen a gépkiállítói terület mellett fog lecsatlakozni.

Rangos hazai és külföldi bírálók értékelték a tenyészállatokat, idén már 7 külföldi nemzetközi bíró működött közre a szarvasmarha bírálatokban, s a kiállításon bemutatott egyedeket többnyire olyan színvonalúnak értékelték, melyeket a legrangosabb nyugat-európai, nagy tradíciókkal rendelkező versenyeken is be lehetne mutatni.

A szakmai kiállítók számára kedvező volt a kiállítási napok megváltoztatása. Valószínűleg jövőre is marad a csütörtök-péntek-szombat, ami közül a szombat a nagyközönség számára lesz valamelyest forgalmasabb, hiszen eddig is mindig nagyon sok látogató érkezett hétvégén. A külföldi szakmai csoportok közül sikerült sokakat rávezetni arra, hogy jobban járnak, ha előrébb hozzák a látogatást, azaz hétköznap jönnek, de például a kistermelők, kisebb gazdálkodók még most is szombaton keresték a sertés árverést, ami egy nappal előbbre került, de lényegében nem volt zavar a kiállítási napok átrendeződésével.

A regisztrált szakmai látogatók 2017-ben 22 országból érkeztek: Legtöbben a Vajdaságból és Romániából jöttek buszokkal, de amióta regisztrálásra van lehetőség, azóta tudjuk, hogy a Temesvári Egyetem állatorvostudományi kara hosszú évek óta hozza a hallgatókat és a professzorokat is Vásárhelyre, hiszen itt olyan tenyészállatokat, állatfajokat látnak egy helyen, amiket máshol nem tudnak megmutatni a hallgatóknak.

2017-ben 266 ipari kiállító és a 239 tenyészállat kiállító mellett 17 tenyésztő szervezet képviseltette magát, azaz összesen 522 kiállító mutatkozott be a kiállításon. A nagyközönség igényeit 65 népművészeti kiállító és 48 élelmiszer árus szolgálta ki, azaz mindösszesen 635 kisebb és nagyobb vállalkozás mutatkozott be Hódmezővásárhelyen 2017. május 4 és 6 között.

A látogatói létszám ugyan csütörtökön és pénteken meghaladta a szokásos látogatottságot, de a szombati napon a felhős, borult idő, valamint a ballagások miatt valamivel kevesebben voltak, mint tavaly. A hétköznapok összességében nem tudták pótolni a kieső vasárnapot, így a rendezők a három nap alatt összesen 45 -50 ezer főre számolják a látogatói létszámot.

Amint eldől a jubileumi, 25. kiállítás időpontja, azonnal értesítjük partnereinket, kiállító és tenyésztő társainkat.