MENÜ

A Sepifeed S 100 hatása az alom fizikai és mikrobiológiai minőségére, és az állatjóllétre

2019.08.05.

Az alom minősége nagymértékben befolyásolja a madarak egészségét. Amikor az alom elkezd nedvesedni és kérgesedni, legtöbbször a fertőzési kockázat és a betegségek előfordulása is gyakoribbá válik. Mivel a legtöbb baktérium és más mikroorganizmus is az alomba jutott bélsár közvetítésével terjed madárról madárra, egy laza és száraz alom hagyja kiszáradni, elnyeli, és felhígítja az ürüléket, ezáltal jelentősen csökkenteni tudja a kórokozók terjedését.

 

A Sepifeed® egy összetett, speciális molekulaszerkezetű és arányú magnézium-szilikát tartalmú készítmény, amely a következő módon képes az alom minőségét megőrizni (megelőzésképpen használva) és javítani (a már nedvesedő alomra kijuttatva):

 • Erőteljes nedvszívó hatása révén csökkenti az alom nedvességtartalmát.
 • Csökkenti az alom ammónia, és kénhidrogén kibocsátását, amelyek károsítják az állatok nyálkahártyáját és gyengítik a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét.
 • A Sepifeed® adszorbens hatása révén képes a felületéhez kötni a kórokozók különböző formáit, típusait.
 • Stabilizálja az alom kémiai egyensúlyát és természetes mikroflóráját, ezáltal egészséges környezetet biztosít az állatoknak a teljes nevelési időszak alatt.
 • Nem kémiai reakciókon keresztül hat, nem jut be a baktériumsejtbe, ennél fogva sem baktérium rezisztenciával, sem kémiai maradékanyagokkal nem kell számolni. 

Az alkalmazás megfigyelhető eredménye:

 • Kevesebb talpfekély és bőrgyulladás a mellkason.
 • Kevesebb stressz és nyugodtabb viselkedés.
 • Segít a légyinvázió megakadályozásában.
 • Csökkenti a kokcidiózis, a baktérium-, vírus-, és parazita fertőzések előfordulását.
 • Tojóállományban is használható almos tartás és almos tojófészek esetén. A tojásra nincs káros hatással.
 • Biztonságos mind az ember, mind a madarak, mind a gépek, és a környezet szempontjából.

Alkalmazás:

Szórjuk fel vele a szétterített almot átlagosan kb. 100 g/m2 mennyiségben. Az adag a korábbi tapasztalatok alapján lehet több és kevesebb is, a nedvesedés mértékétől és az alom megfigyelt károsodásától függően. Erősebb alom-nedvesedés, és/vagy a káros gázok levegőben mért nagy koncentrációja esetén több Sepifeed® adagolást igényel.

Gazdaságosság:

Az alom minőségétől függ az adagolás, de átlagosan 100 gramm szükséges négyzetméterenként a Sepifeed S100-ból. 100 kg elég egy átlagos 1000 m2 nagyságú broiler istállóba. Feltételezve a heti egyszeri kezelést 6 hetes korig, összesen 6 x 100 = 600 kg Sepifeed® szükséges 1000 m2 nagyságú ólanként.

Tojóállományban időarányosan hasonló mennyiségű Sepifeed® termékkel számolhatunk, mint a broiler ólakban (pl. hetente vagy havonta). Sepifeed® a Panadditív Kft-től szerezhető be (2040 Budaörs Gyár u. 2./127. Tel: +36 23 886 940).

Sok telepen súlyos gondot okoz a talpfekélyes megbetegedés, a levegő magas ammóniaszintje, amelyet 14 ppm alá lenne célszerű csökkenteni, a CO2 tartalom, amelyet pedig 2800 ppm alatt kellene tartani ahhoz, hogy egészséges állományunk legyen, és a telep igénybe tudja venni az állatjóléti támogatást.

A 11/2019. (IV.1) AM Rendeletben határozták meg a baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeit, miszerint a fent említett problémák megoldására való törekvésben megoldást nyújthatnak a filo-szilikát alapú termékek használata, amelyek segítenek az alom minőségének javításában!

Megrendelés illetve további szakmai kérdés esetében forduljon szaktanácsadó munkatársainkhoz!
A termék webshopunkban is elérhető: Takarmanyadalekok.hu

panadditiv-logo