A len szektor felfedezése (x)

Agro Napló
Bleu-Blanc-Cour Assosciation háttereNövekvő lenMi az Omega-3?Összeszervezett a fogyasztó és a termelőTeljesen visszavezethető hálózat a szántóföldtől az asztaligIgazolt a Bleu-Blanc-Coeur?Bleu-Blanc-Coeur kiegyensúlyozott ízletes étrend

A Bleu-Blanc-Coeur Association háttere:

A lenmag egy tradicionális összetevője az állati takarmányoknak. A len minden farmon meg tud teremni. Felhasználták már mielőtt etették volna az állatokkal. Ez a felhasználási forma a keverék, vagy pép.

Az alapító eljárása a Bleu-Blanc-Coeur Associaton szerint az állati takarmányokhoz visszahozott főzött lenmag. Számos teheneken, baromfifajokon, és sertéseken végzett teszt mutatja, hogy a lenmag pozitív hatása az Omega-3 keresztül javítja az egészségi állapotot és a vitalitást az állatoknál.

1999-ben egy len-projekt keretében az emberi élelmezés terén is kutattak. A klinikai tesztek a CERN központtal (Techniaki Takarmányozási Központtal) és az INRA (Francia Nemzeti Állattudományi Kutató központtal) együttesen folytak le. A cél az volt, hogy lemérjék milyen változást okoz az emberek egészségi faktoraira az állatok takarmánya.

A Bleu-Blance-Coeur Association megalapítása volt az eredménye ennek a kutatásnak, ami nagyon pozitív hatásokat hozott. Ez a kezdeményezett cél elősegítette a visszatérést a „természetes” Omega-3-hoz az élelmiszerláncban mind az állati takarmányoknál, mind a humán fogyasztók számára.

Növekvő Len

Len, ami egy neolitikum óta létező növény, amit az emberiség a legrégebb óta használ. Két iránya volt a felhasználásnak: textil és étel.

A len egy tradicionláis összetevője az állati takarmányoknak.

A tenyésztők már a keverékekben is használták a lent, az állatok egészsége miatt. A lenmag a legjobb forrása az Omega-3-nak. A len tartalmaz 40% olajat és 60% Omega-3-at.

A lenmagot márciusban vetjük és júliusban aratjuk.

Kevésbé termékeny, mint a kukorica vagy a szója. A len kevesebb mint 300 000 ha-on termesztették a kezdetekkor a 19.században, a 21.században csupán 15 000 ha-on folyik a termesztése. Manapság újra visszatér a környezetbarát gazdálkodás és a normális egyensúly az élelmiszerláncban.

Mi az omega-3?

Régebben úgy nevezték F-vitamin. Az Omega-3 azonban egy zsírsav, ami a lipidek családjához tartozik. Az embereknek pedig szükségük van rá, mivel a szervezetünk nem képes előállítani ezeket.

Csak a növények (fű, algák, és számos magtermés, mint a len) termelnek Omega-3 zsírokat. Amikor az állatok megeszik ezeket a növényeket, átalakítják a szöveteikben, így az emberek számára jobban elérhetővé válnak.

Így a szervezet számára is meglesz a megfelelő Omega-3 bevitel, amire szükségünk van. Franciaországban csak a harmadát fogyasztjuk a napi bevitelnek ami javasolt lenne a dietetikusok szerint. (2g/nap)

Az elmúlt 40 év alatt nem igazán változtattuk meg az étkezési szokásainkat, csak az élelmiszerláncot. Ez egy egyensúlyromlást okozott az állati takarmányozásban és az emberi étkezésben, ami hiányos omega-3 zsírsavakban és aromákban.

Az állatok termelnek (tojást, tejet és húst) ennek zsírjának 2/3-át humán vonalon fogyasztjuk el. 40 éve ezeknek  a termékeknek a ¾-ét omega-3 tette ki, ami jobban fedezte a szükségletet, ami nagyobb mint a napjainkban bevitt mennyiség beleértve a halat. Az omega-3 hiány sosem volt lemérve…. mivel nem egy 'létfontosságú' probléma.

Az omega-3 számos testi folyamat funkcióját szabályozza: gyulladások, vérzés, immunitás, fertilitás, zsírsavszintézis, stb. Ezek strukturális szabályozói a sejtmembránoknak.: alapegységei az idegsejteknek, az agysejteknek és a retina alkotói.

A teljesen szabályozott szektor. A termelőtől a fogyasztóig

A testünk egyensúlya az ételeinktől is függ, az ételeink egyensúlya pedig az élelmiszerlánc egyensúlyától függenek. Megalkottuk a Bleu-Blanc-Coeur Association-t hogy megtartsuk ezt az egyensúlyt. A projektben mindenki részt vesz, aki a termelő, a lenmag előállító egészen a fogyasztóig.

Bleu-Blanc-Coeur szeretné megreformálni a takarmányozást az érdekelteknek vannak szabályaik és felelősségük a jó termelési folyamathoz és a mennyiséghez az élelmiszerekhez.

A Bleu-Blanc-Coeur Association 7 partnernél szervezi az élelmiszerláncot

  • Növénytermesztés
  • Állatok takarmányozása
  • Állattenyésztés
  • Termelő gazdságok
  • Feldolgozók
  • Disztirbútorok
  • Felhasználók
  • Internacionláis kollégák
  • Az összes felsorolt szerepel a specifikációban és követi a szabályokat (termelés, takarmányozás, tenyésztési eljárások stb) és a kötelező eredmények (omega 3 tartalom, omega3/6 aránya stb.) a végtermékben.

    Egy jól nyomonkövethető lánc egészen a szántóföldtől az asztalig

    Beu-Blanc-Coeur egy ellenőrző folyamatot létesített, amely ellenőrzi a len ágazat minőségét az élelmiszereknél, természetesen gazdag omega3-ban, ami kifejezetten előnyös a humán élelmezésben.

    • A termékek (hús, tojás, és tejtermékek) tartalmaznak lent, ami hozzájárul a jó közérzethez és az egészséghez. Ezek Bleu-Blanc-Coeur bélyeggel ellátott termékek, amik garantálják a termelési módszert.
    • Az omega3 ezenkívül kiváló visszajelzője a takarmányozásnak: az Omega3 tartalma a végterméknek garantált az egész hálózat összes szakasza alatt.
    • A Bleu-Blanc-Coeur termék alapja hogy nyomonkövethető dokumentált menedzsmentre épül, helyszínileg auditált, ezen kívül analitikai kontroll tervvel vizsgált, melyek célja, hogy megfelel-e a termék zsírsav profilja (az jó, ha az omega 3 és omega 6 jó arányú, jobb az omega6/omega3 arány, az egyensúly a telített és a nem telített zsírsavak között.)

    A Bleu-Blanc-Coeur igazolt cég?

    A Bleu-Blanc-Coeur termékeknek igazolt a humán egészségre gyakorolt jótékony hatása, számos ok miatt. Klinikai tanulmányok a Lorient Hospitallal és az INRA (Francia Nemzeti Iskola Agrár Kutatóközpont) –val kimutatták, hogy az állatoknál bizonyított jótékony hatás a humán egészségre is előnyös hatásokat fejtettek ki.

    Tudományos háttér:

    Doktor B.Schmitt-el készült interjú

    Bleu-Blanc-Coeur egy végső soron egy egészség központú farmgazdálkodás.

    Jó az élelmiszerlánc kezdetétől, a tagok rendezik magukat azáltal, hogy a fogyasztás növekszik a termék által és növeli a tápértékét. Ez a pozitív hatás a mezőgazdaságra gyakorol két hatást: tudományos háttér és a hálózaton keresztüli kontroll.

    Négy klinikai teszt és több mint 60 publikáció bizonyítja a Bleu-Blanc-Coeur termékek előnyeit.

    Akár egy jó szándékú ötlet is növelheti az élelmiszerlánc, de semmit sem ér, ha nincs bizonyítva. A kockázatot vállalni kell, és  a tudományos bizonyítékokat figyelembe venni. Ami most úgy tűnik, hogy nyilvánvaló, jól táplált állatok a jobb emberi élelmezés és az egészséges környezetet jobb termékeket biztosít. 

    Bízom benne, hogy a kis kék virág a Bleu-Blanc-Coeur logojaként egyre nagyobb növekedést ér el, és megtalálható lesz majd a legtöbb házartásban. Ez pedig tükrözné a várt egészséges életmódot….

    BERNARD SCHMITT. takarmányszakértő South Brittany kórház

    BLEU-BLAN-COEUR. EGYENSÚLY. Ízletes menü?

    Amellett, hogy a takarmányozási egyensúlyt elértük, a Bleu-Blanc-Coeur termékei élvezeti értéket nyújtanak és ízletesek is. A legmagasabb teszteket külön zsűri tesztelte (publikált tanulmányok)

    A Bleu-Blanc-Coeur menü természetes összetevőkből készült, sokféle és egyensúlyban lévő Omega-3 tartalommal (hús, tejtermékek, tojások, kenyér .stb) ezzel a fogyasztók számára egyszerű és logikus termékeket kínálva.

    A Bleu-Blanc-Coeur biztos benne, hogy egy élvezhető és jó minőségű élelmiszert kínál !!!

    Címlapkép: Getty Images
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!