MENÜ

A Karintia kft. ellenállóbb fajtákkal válaszol a gombabetegségekre!

2014.05.09.

Az szokatlanul enyhe tél és a csapadékos enyhe időjárás meghozta a nem kívánt eredményt. Számos gabonatáblán jelentős mértékű a sárga rozsda járványszerű fertőzése. A gombabetegség elleni védekezés költséges, de kellő körültekintéssel, a minimálisra csökkenthető, akár elkerülhető. A megoldás a fajtaválasztásban rejlik. Az idei évben ismét reflektorfénybe kerültek a gombabetegségekkel szemben ellenállóbb fajták.

Az elmúlt napokban, hetekben, számos figyelemfelhívás kereste meg a gazdákat, hogy néhol már – már a járványhelyzetig fajult a gombabetegségek elszaporodása legfőképp a búzatáblákon. Legjellemzőbb ilyen betegség a sárga rozsda, amely a mindenki által ismert kórképet mutatja. A legnagyobb terméskiesést tejes éréskor, a zászlóslevél, illetve a pelyva megtámadásával okozza. Az ebben a periódusban tetten ért rozsda már mindenképp okozott kárt, még ha vegyszeres kezeléssel hamar meg is állítjuk. A Karintia Kft. szerint az igazi megoldás egyik kulcsa a fajtaválasztásban rejlik. A lehető legkorábban és leg költség hatékonyabban így lehet „megelőzni” a rozsda előre menetelét! Az igazi megoldás tehát a megelőzés, és nem az utókezelés!

Az alábbi példán is jól látható, hogy a Pannon régióra nemesített Karintia kft. fajtája lényegesen ellenállóbbnak bizonyult a konkurensnél. Cégünk számos olyan nagy terméspotenciállal bíró fajtát kínál a gazdáknak, amelyek rezisztenciával bírnak a rozsdával szemben, így a mi fajtáinkat választó gazdáinkat az alábbi képen látható különbség nyugtathatja meg.

A Karintia kft. 2014. évben is számos helyen tart szántóföldi bemutatót, ahol a gazdák maguk is meggyőződhetnek a modern genetikájú fajtáink tudásáról.

 sárga rozsda

Fotó: Fejes Vilmos - Nyárád

 Kérdése van? Fajtáink iránt forduljon hozzánk bizalommal!

Elérhetőségeink: 94 572 050 és 06 30 862 3508