MENÜ

A jövedelmezőbb szójatermesztésért

2019.03.18.

Új, prémium termékek a Huminisz Kft. palettáján

 

A Huminisz Kft. két korszerű prémium termékcsalád, a Kondisol növénykondicionálók és a Solvitis lombtrágyák fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A Huminisz technológia lényege abban áll, hogy az önmagukban is jól működő 3-féle Kondisol, ill. a 15-féle Solvitis termék valamelyikét együttesen javasoljuk kijuttatni, a növények igényeihez igazítva, a megfelelő fenofázisban. Így szinergista hatás érvényesül, ezért jelentősen javul a felvehetőség és a hasznosulás.

A 2018-as esztendő is a fejlesztések éve volt. Sikeresen szerepeltek már nagyüzemi felhasználásban a Solvitis Magneto (emelt N-komplex), a Solvitis CaN (emelt Ca és N) és a Solvitis NPK 3-20-3 (emelt P polifoszfát formában) termékeink.

A szójanövény az átlagosnál is jobban meghálálja a levéltrágyázást. A mikro- és mezoelemek közül különösen fontos szerepe van a kalciumnak, a magnéziumnak, a vasnak, a cinknek, a molibdénnek és réznek. A magnéziumnak szerepe van a csíranövény felépítésében, a fehérjefelépítés folyamatában, a molibdén szintén a nitrogénfixálás kémiai folyamataiban fontos, a cink a gyökérképződést és a növekedés ütemét befolyásolja. A mikroelemek többsége jelen van a hazai talajokban, viszont a talaj kémhatása, Ca-tartalma jelentősen befolyásolja ezek felvételét. A Solvitis lombtrágyák és a Kondisol növénykondicionálók üzemi szinten már két kezelés után is jelentős, 5-15% termésnövekedést eredményeztek a lombtrágyával nem, vagy más technológiával kezelt táblarészekhez képest.

Üzemi termesztési tapasztalatokra alapozva áruszójatermesztésben legalább kettő, vetőmagelőállításban három kezeléses technológiát ajánlunk.

1. Kezelés: legkorábban vegetatív fázisban az első összetett levélpár kinyílt állapotában/ szárba induláskor
4 l/ha Kondisol + 4 l/ha Solvitis Magneto

A kezelést követő néhány napon belül a növény lényegesen zöldebb, vitálisabb lesz, esetlegesen addigi lassúbb fejlődése elindul, illetve a preemergens gyomirtás utóhatása látványosan kezelhető.

2. Kezelés: virágzás kezdete/ egy kinyílt virág a felső két nódusz egyikén
4 l/ha Kondisol B+S + 1 l/ha Solvitis BorMo + 1 l/ ha Solvitis Mg + 1 l/ha Solvitis NPK 3-20-3

A szójára, a jobb megtermékenyülés érdekében, a virágzás elején célszerű bórt kijuttatni. Erre kiváló megoldás a Solvitis BórMo, amelyben 135 g/l bór mellett 6,75 g/l molibdén található. (A molibdén a nitrogén-mobilizációban játszik fontos szerepet). A Kondisolban található huminsavak/ fulvosavak sokrétű, jótékony hatása a virágzásban is érvényesül, homogénebb lesz az állomány, jobb lesz a termékenyülés.

3. Kezelés: hüvelykötődés kezdetétől a magtelítődés kezdetéig
4 l/ha Kondisol B+S + 1 l/ha Solvitis NPK 4-4-11

A legkritikusabb időszak a termésmennyiség szempontjából a hüvelykötődés/ magtelítődés fázisa. A szélsőséges környezeti hatások jelentősen csökkenthetik a termésmennyiséget. Különösen a szélsőségesen száraz, légköri aszály sújtotta évjáratokban javasolt a hüvelyképződés időszakára időzített kezelés (Kondisol vagy Kondisol B+S kiegészítve 1-2 l/ha Solvitis Mg-vel, a fotoszintézis fokozására és az intenzívebb együttérés érdekében)

humi_pr_kepek

1. ábra: Huminisz technológia hatása szójában (Mentor), Sárszentlőrinc

humi_pr_kepek2

2. ábra: Huminisz technológia hatása szójában, Kislippó

Az 1. és 2. ábra diagrammjain jól látható, hogy a Huminisz technológia eredményeként a fenometriai paraméterekben jelentős javulás tapasztalható (gyökértömeg +15-30%, gümőszám + 20-50%, zöld tömeg +10-30%).

A Huminisz Kft. termékeivel hatékonyan kezelhető a tápelemhiány, a relatív tápanyaghiány és stressz, továbbá pozitívan befolyásolják az élettani folyamatokat. Ennek eredményeként növekszik a hektáronkénti hozam és javul a termés minősége (fehérje-, olajtartalom). Az összetételében is megújult Huminisz technológia a 2018-as évben is jövedelmezően működött és segítette partnereinket a sikeres gazdálkodásban.

Pais István, Vaszily Zsolt
Huminisz Kft.