MENÜ

A gabonaátvétel folyamatának felgyorsítása

Hogyan lehet egyszerűen elkerülni a hídmérleg előtt álló kocsisorokat?

2018.05.07.

Amikor beérik a termény és végre feldübörögnek a motorok, teljes gőzzel indul az aratás, pörögnek a traktorok, a teherautók, és a felvásárlók várják a beérkező szállítmányokat.

 

Jó esetben műszakilag felkészülten és elegendő hellyel a tárolókban. Néha viszont siralmas állapotok fogadják a beszállítókat: vagy nincs elegendő ember, vagy nincs egy megbízható műszer, vagy nincs megfelelő mintavételezés az átvevőnél. Ekkor állnak a kocsisorok a hídmérleg előtt, feszültté vállnak az idegek, az üzleti kapcsolatok. Kezdődik a káosz! Pedig egy kis ráfordítással ezek a problémák egy csapásra kiküszöbölhetők lennének.

pfeuffer-rakoraf-11

Miért fizet a gabona felvásárló? Csak a tiszta terményért!

A gyommagot, pelyvát, csutát, homokot nem hasznosítják, a gabona minősége pedig adott, azon változtatni már nem lehet. Így a megfelelő nedvességtartalom mérése után a termény TISZTASÁGA az egyik legfontosabb tényező az ár kalkulálásánál.

A másik legfontosabb dolog a korrekt elszámoláshoz, a szállítmány REPREZENTATÍV MINTÁJA. (Az adott mennyiségű minta tulajdonságai tökéletesen megegyeznek az egész szállítmányéval).

Ez a két lépés nagyban meghatározza a mérlegelésnél eltöltött időt.

A mintavételezés folyamatának felgyorsítása

Egy Rakoraf automata mintavevő ma már korántsem tekinthető luxusnak, hanem alapfelszereltség egy korrektül elszámoló felvásárlónál. Amíg a másik felvásárló stekkerezéssel vagy vödrös mintavétellel bajlódik, és ideges, türelmetlen sofőrök és kollégák hadával kell megküzdenie nap mint nap, addig az Ön telephelyén gördülékenyen halad a munka, és a többszöröse lesz a hatékonysága egy automata mintavevővel.

 

pfeuffer-rakoraf-12-k pfeuffer-rakoraf-13-k pfeuffer-rakoraf-14-k

Nagy Nándor - Celldömölk
Celldömölki Malom Kft.

„Gyors és zárt rendszerű a mintavétel a Rakoraffal. Lehetőség sincs a minta „véletlen” elcserélésére. A mérlegelés alatt a minta már egyenesen a laborba érkezik és elemzik is a kollégák.”  

Balázs István - Oszkó
Balázs István e. v.

„A harmadik telephelyünkre is a Rakoraf automata mintavevőt választottuk. A gyors beszállítás nálunk már elképzelhetetlen volna nélküle. Több éve hiba nélkül működik a rendszer.”

Hüffner Adrián - Mezőfalva
Mezőfalvai Mezőgazdasági Zrt.

„A teljes mintázási és labor rendszer felállítása óta több ember munkáját sikerült megspórolnunk. Gyakorlatilag nincs várakozási idő sem, azonnali eredmények vannak.”


Bővebben a Pfeuffer Rakoraf, automata mintavevő, mintavevő robotról!

A Rakoraf automata mintavevő működési elve

A mintavevő cső merőlegesen lefelé beleszúr a terménybe a szállítmány teljes magasságában, és amikor eléri a kocsi alját, egy biztonsági kuplung nem engedi, hogy megsértse, „átlyukassza” azt.

Az egyik legfontosabb működési elv az, hogy nem porszívó elven működik - hisz akkor több port szívna fel, mint magot, úgy aztán nem is volna reprezentatív a minta - hanem a szúráskor a mintavevő csőbe behatoló terményt a dupla falú mintavevő cső végén megfordított levegőáramlás fújja-tolja maga előtt a mintagyűjtő tartályba. Így csak minimális szívó hatás alakul ki a cső végén, tehát nem porszívózza ki a szemetet a terményből. Így a gyors és reprezentatív minta már bent is van a mérlegházban.

Bővebben a Pfeuffer Rakoraf, automata mintavevő, mintavevő robotról!

A szállítmány tisztaságvizsgálatának felgyorsítása

Természetesen a kézi rostálás is megoldás lehet, de ez igen időigényes, és főként a hölgyek kezének igen fárasztó folyamat. Ha van egy Pfeuffer MLN vagy SLN mintatisztító rostagépünk, ebbe beleöntve a mintából pl. 1 kg-ot, máris le van a gond a folyamat oroszlán részéről, s amíg befejeződik a minta gépi tisztítása, addig a nedvességmérés is megtörténhet. (Bár pontosabb eredményt kapunk, ha a már megtisztított mintát mérjük.) A berendezés kiszeleli és szétválogatja a szemeket a kiválasztott rostalemezek mérete szerint.

pfeuffer-rakoraf-15-kk

Szintén gyorsítja a beszállítást, hogy amíg a mintatisztítás és értékelés folyik, közben már jöhet is a következő autó a hídmérlegre. Pár óra alatt könnyedén felvehető a munka ritmusa és hihetetlenül felgyorsulhat a beszállítás ezzel a folyamattal.

Amennyiben Ön is hasonló problémákkal találkozik telephelyén, keressen meg minket és kérje szakértőnk tanácsát, akár díjmentes helyszíni felméréssel egybekötve!

Bővebben a Pfeuffer MLN, Pfeuffer SLN, mintatisztító rostagépről!

 

Halmai Géza
Termékszakértő
+ 36 70/322-6145
[email protected]

Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.
Székesfehérvár, Zsombolyai u. 36.
Tel.: +36 22/322-650, +36 70/618-6225
[email protected], www.agrogazda.hu

agrogazda_hu_2013_modositott_logo_640