MENÜ

500-ak Klubja eredmények – B és L Bt., Tápiószentmárton

2013.09.13.

 B és L Bt. tulajdonosa Babicz Károly, aki a családjával és testvérével Babicz Lászlóval közösen végzi a gazdálkodást a Pest megyei Tápiószentmártonban. 

A Babicz testvérek már az 1990-es évek elejétől elkezdték a  gazdálkodást, amely jelenleg 360 ha terület növénytermesztését jelenti. A termesztett növények között megtaláljuk a repcét, őszi árpát, őszi búzát, napraforgót, kukoricát, tavaszi árpát, de még a mákot is. A rengeteg munkában meghatározó szerepet tölt be a testvérek közösen fenntartott gépparkja:

2 db Claas Lexion kombájn, 4 db John Deere traktor, 2 db MTZ traktor, Sulky, Vogel Noot gabonavetőgépek, Amazon, Mascar Maxi szemenkéntvető gépek, szállítójárművek, talajművelők, melyekkel példaértékűen összehangolt és kiváló munkát végeznek.

 

 Az 500-ak Klubja kísérletet őszi káposztarepcére állítottuk be, azonban eltérve az 500-ak Klubja standardtól 10 hibridrepce  került elvetésre mind az Üzemi, mind a Genezis parcellán.

 

A kísérlet beállításának első lépése a talajmintavétel volt, melyet az elővetemény őszi árpa tarlóján 2012. június 25-én végeztünk el. A talajvizsgálat feldolgozott eredménye a tervezett őszi káposztarepce igényeihez viszonyítva a következő lett: 

Kattintson a képre a nagyításhoz
Kattintson a képre a nagyításhoz

A terület csapadék ellátottsága: tenyészidőszak alatt összesen 546 mm csapadék hullott, ebből 159 mm 2012. szeptember és 2012. december között, míg 2013-ban a betakarításig 387 mm.

 

Őszi alaptrágyaként az Üzemi területre NPK 3,5:10:18,5 műtrágya került 200 kg/ha-os dózisban, míg a Genezis parcellára a Genezis NP 15:25 műtrágyát szórtuk 228 kg/ha-os mennyiségben.

Tavasszal Genezis Pétisót szórtunk az Üzemi területre egyszeri 200 kg/ha-os dózisban.

A Genezis technológia szerint tavasszal, először a repce jelentős kénigényének kielégítésére 280 kg/ha

Genezis NS 25:20 műtrágyát adtunk, majd a második fejtrágyázásra 319 kg/ha Genezis Pétisót alkalmaztunk.

A levéltrágyázásban is volt különbség, hisz zöldbimbós állapotban a Genezis kísérleti tábla a Genezis Repce lombtrágyát kapta 5 l/ha-os adagban, míg az Üzemi részre 4 kg/ha-os dózisban jutott lombtrágya.

 

A kijuttatott hatóanyagok összesítése után elmondhatjuk, hogy az Üzemi technológiához képest a Genezis technológiával hektáronként 129 kg-mal több nitrogént, 37 kg-mal több foszfort adtunk ki hatóanyagban.

Az Üzemi kezelés kapott csak kálium hatóanyagot 37 kg/ha mértékben, mivel a túlzott kálium ellátottság miatt a kísérleti parcellára nem adtunk káliumot. 

 

Kattintson a képre a nagyításhoz
Kattintson a képre a nagyításhoz

Az Üzemihez viszonyítva a fenológiai felmérések idején és aratáskor is látványosan szebb, becőkkel telítettebb, sűrűbb állományok voltak láthatók a Genezis kísérleti parcellán.

 

Ez az eltérés az aratás utáni mérlegeléskor is megjelent, hisz mind a tíz repcehibrid termésmennyisége meghaladta az Üzemi parcellán mért mennyiségeket.

 

A vizsgált repcehibridek közül az öt legjobb termésmennyiséget adók a következők lettek:

 

Terméseredmények t/ha

Kattintson a képre a nagyításhoz
Kattintson a képre a nagyításhoz

 

Eredmények kiértékelése

kattintson a képre a nagyításhoz
kattintson a képre a nagyításhoz

 

A Prímus repcehibrid esetén az Üzemi és a Genezis kísérlet termése között 1,77 tonna volt a különbség hektáronként, ami mintegy 200.010 Ft többlet bevételt biztosított 113.000 Ft/t áron számolva. A Genezis műtrágyázási technológia a kijuttatott jelentősen több hatóanyag miatt 45.417 Ft többlet költséget jelentett hektáronként.

 (Genezis Repce levéltrágya többlet költsége 1.610 Ft/ha, Genezis NP 15:25 műtrágya: 11.004 Ft/ha, Pétisó 119 kg/ha-os többlete: 8.919 Ft/ha, NS 25:20 műtrágya 280 kg/ha dózisban: 23.884 Ft többlet kiadást jelentett.)  

Összességében elmondható, hogy a Genezis technológia hektáronként 154.593 Ft többletet eredményezett.

5 hektárra számolva már 772.965 Ft többlet adódik! Fentiek alapján jól látható a plusz műtrágya eredményessége!