Vidéki fiatalok megtartására pályázhatnak az önkormányzatok

Agro Napló
Magyarország számára létfontosságú a fiatalok itthon tartása, azzal is, hogy a vidéki fiatalok számára reális alternatíva legyen a településükön maradás. Ebben segíthet az önkormányzatoknak az Esély Otthon pályázat – írja a Magyar Hírlap.

Megjelent az Esély Otthon pályázat. Ennek célja, hogy a kevésbé fejlett régiókban élő, illetve onnan elszármazott, továbbá az ott letelepülni szándékozó fiatalokat képessé tegye arra, hogy a fenti településeken fellelhető életlehetőségekkel élni tudjanak, és helyben egzisztenciát, családot alapítsanak. A fő cél, hogy a helyi lehetőségekre épülő, (ön)foglalkoztatást célzó programok valósuljanak meg. Továbbá a helyi sajátosságokhoz, adottságokhoz, igényekhez illeszkedő, egyedi ösztönzések révén maradjanak helyben a vidéki fiatalok.

A pályázó települési önkormányzatoknak vállalniuk kell, hogy hozzájárulnak a településükön élő, továbbá az oda letelepülni szándékozó fiatalok kedvezményes lakhatásának támogatásához is.

A kevésbé fejlett régiók három-húszezer fős településeinek önkormányzatai nyújthatnak be pályázatot önállóan vagy konzorciumvezetőként. A projektek az ezen településeken élő, illetve lakóhelyként ezen településeket választani szándékozó tizennyolc-harmincöt éves fiatalokat (beleértve ezekről a településekről elszármazott, visszaköltöző fiatalokat, valamint a letelepülő fiatalokat is) célozzák meg. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg tízmilliárd forint. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A települési önkormányzatok ötven-kétszáz millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak. A felmerülő költségek száz százalékban elszámolhatók. A kiíró ötven–kétszáz darab támogatható pályázatra számít. A támogatási kérelmek benyújtására március hatodikától van lehetőség.

A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Esély Otthon” című (EFOP-1.2.11-16 kódszámú) pályázat felhívása, amely itt olvasható: https://www.palyazat.gov.hu.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!