Veszélyesek a mustgázzal telített pincék

Agro Napló
Veszélyesek a mustgázzal telített pincék – hívja fel az érintettek figyelmét a szüret megkezdése kapcsán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Az OKF emlékeztet: tavaly Mohácson követelt áldozatot a színtelen, szagtalan mustgáz, és több helysínen is, például Pakson csak a szerencsén múlott, hogy időben rátaláltak a gázmérgezést szenvedett emberekre.

Hangsúlyozták: számos hasonló esetben riasztották már a tűzoltókat, holott a balesetek könnyen megelőzhetőek.

Hozzáteszik: szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz – idézi az MTI az OKF ismertetését. Az oxigénszint megállapítására alkalmazható a közismert gyertyás módszer is. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincében tartózkodni.

Mint azt közlik: egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de nehezebb a levegőnél, így egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzet, végül az eszméletvesztés és a fulladás.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!