V4 agrárkamarák: Egységes uniós megoldásra van szükség az ukrán import ügyében

Agro Napló
A Visegrádi Csoport (V4) agrárkamaráinak ülését Rácalmáson tartották, 2023. június 6-án.
Fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

A tanácskozáson a Szlovák Agrár- és Élelmiszergazdasági Kamara, a Lengyelországi Agrárkamarák Országos Tanácsa, a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Cseh Köztársaság Agrárkamarája, valamint más szakmai szervezetek vezetői vettek részt. Az összejövetel központi témája az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes behozatala miatti, mind a négy országot jelentősen érintő drasztikus piactorzulás volt. A résztvevők megvitatták az aktuális ágazati kérdéseket, piaci helyzetet, valamint a nemrég lezajlott közös uniós demonstráció tanulságait is.

Mint ismeretes, május 23-án Brüsszelben a térség gazdaszervezeteinek képviselői, illetve mintegy 200 termelő demonstráción követelték, hogy hosszabbítsák meg az ukrán termények importjának tilalmát 2024. június közepéig. Ennek hiányában ugyanis nem lehet betárolni az idei termést, és fokozódnának a piaci problémák. Az akkor Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztosnak átnyújtott petícióban a szervezetek kérték, hogy az importtilalmat terjesszék ki más termékekre is. Továbbá, hogy hozzanak létre egy alapot a kelet-közép-európai gazdák támogatására, akiket a leginkább sújtanak a háború következményei, valamint ellenőrizzék az ukrán termékeket, hogy azok megfelelnek-e az uniós környezet- és állatvédelmi, növény- és állategészségügyi szabályozásnak. Ugyanis az a kettős mérce, ami az ukrán és az EU-s élelmiszerekre vonatkozik, behozhatatlan versenyhátrányt okoz Magyarország és a többi érintett ország mezőgazdasága számára – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből az Agro Napló.

Fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

A tüntetés is megmutatta, hogy a kamaráknál meglévő szervezési és tudásbázis, valamint az akcióban kulcsszerepet vállaló COPA-COGECA (Mezőgazdasági Szakmai Szervezetek Bizottsága – Mezőgazdasági Szövetkezetek Általános Szövetsége) – melynek főtitkára, Pekka Pesonen is részt vett a rácalmási ülésen – keretrendszere, segítő együttműködése lehetővé teszi, hogy uniós szinten jobban meg lehessen ismertetni a régió agráriumának érveit a nemzetközi közvéleménnyel is.

Fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

A V4 agrárkamarák továbbra is egységes uniós megoldást sürgetnek, amely biztosítja, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek – miként az tervezett volt és a vámok tavalyi eltörlésének oka volt – elérjék végső, alapvetően EU-n kívüli rendeltetési helyüket. Továbbra is komoly és aggasztó probléma a vámmentesen beérkező, nem a szigorú EU-s előírások mellett előállított, és ezért akár humán- és állategészségügyi kockázatokat is hordozó áru megnövekedett mennyisége, ami óriási dömpinget, áresést okoz a piacokon. A vámtarifákat és kvótákat a lehető leghamarabb vissza kell vezetni, szükség esetén akár uniós kompenzációs segítséget adva az ukrán gazdálkodóknak – hívják fel a figyelmet a kamarák.

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Online petíció a magyar agráriumért

Online petíció a magyar agráriumért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) online aláírásgyűjtést indított „Petíció a magy...

Online petíció a magyar agráriumért

Online petíció a magyar agráriumért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) online aláírásgyűjtést indított „Petíció a magy...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!