MENÜ

Újabb többletforrás az állattartóknak

Agro Napló 2021.07.28.

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium (AM) kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte a szaktárca vezetője.

 

Nagy István arra emlékeztetett, hogy a takarmányárak nagymértékű emelkedése, az állatbetegségek okozta korlátozások, valamint a koronavírus járvány együttes piaci hatása indokolttá tette a költségvetésbe eredetileg betervezett, állattenyésztést segítő agrártámogatások keretösszegének megemelését.

Hozzáfűzte: a többletforrás lehetővé teszi a baromfi állatjóléti támogatásra az idei évben eredetileg rendelkezésre álló források további 2,1 milliárd forinttal, a sertés hízó állatjóléti támogatásnak pedig 1,2 milliárd forinttal történő megemelését.

Emellett az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére szolgáló támogatás 640 millió forinttal egészítik ki. A tenyésztési tevékenységet segítő tenyésztésszervezési támogatást pedig 400 millió forinttal emeli meg a tárca – fejtette ki Nagy István.

Hangsúlyozta: az állatjóléti támogatások tekintetében a kormányzati segítség a sertéságazatban már az idei  támogatási év II. negyedévi, a baromfiágazatban a 2020/2021-es támogatási év III. negyedévének kifizetéseihez kapcsolódóan megjelenik a gazdálkodók számára. 

A tárcavezető szerint a többletforrások biztosítása egyértelműen mutatja az agrártárca elkötelezettségét az állattenyésztők irányába.

A miniszter az idén bevezetett mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszerben való részvétel lehetőségére is felhívta a figyelmet. Ennek köszönhetően ugyanis a krízisbiztosítási alaphoz csatlakozó gazdálkodók a rajtuk kívül álló okból bekövetkező, tárgyévet megelőző három év átlagos jövedelméhez képesti 30 százalék feletti éves jövedelemcsökkenés esetén akár 70 százalékos kompenzációban részesülhetnek. A pénzügyi segítség nagyrészt a vidékfejlesztési források biztosítják. Legközelebb jövő év februárjában nyílik lehetőség a csatlakozásra – emelte ki Nagy István.