Újabb EU-USA konfliktus: a WTO dönthet a spanyol oliva ügyében

Agro Napló
Hamarosan a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul az Európai Unió a spanyol olívabogyóra nemrég kivetett amerikai importvámok miatt - jelentették be Brüsszelben.

Cecilia Malmström, az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős tagja indokolatlannak, jogtalannak és szabályellenesnek nevezte az Egyesült Államok által életbe léptetett importvámokat az MTI híre szerint.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerint a spanyol olívabogyót jelentősen ár alatt kínálják a nemzetközi piacon, s ez mindenképpen indokolja a 16,88 és 25,5 százalék közötti dömping-, illetve a 7,52-27,02 százalék közötti szubvencióellenes vámok bevezetését.

"Holnap a WTO vitarendezési mechanizmusa elé visszük az ügyet, konzultációt kezdeményezve az Egyesült Államokkal" - közölte Malmström.  "A bizottság már számos alkalommal felvetette az ügyet, és a spanyol hatóságokkal együtt továbbra is védeni fogjuk az uniós termelők érdekeit" - fogalmazott. Az Egyesült Államok tavaly 67,6 millió dollár értékben importált spanyol olívabogyót.

A WTO közbenjárása nem puszta közvetítés, ha ugyanis Brüsszel és Washington 60 napon belül nem tud mindkettejük számára elfogadható megoldást találni, akkor akár az EU, akár az Egyesült Államok kérheti egy testület felállítását annak megítélésére, hogy összeegyeztethetőek-e a szervezet szabályaival a kifogásolt intézkedések.

Szakértők szerint ugyanakkor a WTO vitarendezési mechanizmusa a működőképessége határán van, mivel az amerikai kormány blokkolja az új tagjainak kinevezését, így nagy a veszélye annak, hogy nem születik megoldás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!