Újabb baromfiállományokat számolnak fel a madárinfluenza miatt

Agro Napló
Az európai madárinfluenza járvány – melynek hazánk is elszenvedője – egyre több országot érint. A magyar baromfiállomány védelme érdekében, az országos főállatorvos döntése alapján, további gazdaságok állományainak felszámolását rendelte el a NÉBIH-ben működő Országos Járványvédelmi Központ. Az intézkedés célja, hogy megakadályozza az érintett területen sűrűn elhelyezkedő állományok esetleges megfertőződését. Az érintett állattartók állami kártalanításban részesülnek.

A bugaci és kiskunmajsai madárinfluenza kitörés körzetében rendkívül sok és egymáshoz közel eső baromfiállomány található. Kiskunmajsa közelében a NÉBIH laboratóriuma új állományból is kimutatta a vírust. A betegség terjedésének megakadályozása érdekében az országos főállatorvos döntése alapján a két kitörés 1 kilométeres körzetében minden baromfit leölnek, függetlenül attól, hogy az állományok fertőzöttek-e. Az intézkedés több tízezer állatot érint. A hatóság az érintett állattartókkal felvette a kapcsolatot. A leölés miatt a gazdák állami kártalanításban részesülnek.

A madárinfluenzával kapcsolatos aktuális információk (kitörések, korlátozások, gyakran ismételt kérdések) elérhetők a NÉBIH honlapján.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!