2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Új szenzorokkal lehetséges a szennyezések és betegségek hatékonyabb kimutatása

Agro Napló
Amikor rákot, környezetszennyezést és élelmiszer-szennyezőanyagokat akarunk tesztelni a hagyományos szenzorok segíthetnek. A kihívás abban rejlik, hogy ezek gyakran nagyok, drágák, nem intuitívak és bonyolultak.

Most, egy csapat ACS Sensors-ban megjelent publikációja szerint a hordozható, nyomás alapú detektorok, melyek okostelefon szoftverrel párosulnak egy egyszerűbb, sokkal megfizethetőbb alternatívát biztosítanak, miközben megfelelő érzékenységűek maradnak. A jelenlegi betegségek és szennyeződések mérésére szolgáló szenzorok drága olvasó berendezéseket vagy képzett személyzetet igénylenek. Yuehe Lin, Yong Tang és kollégáik egy új azonosítási rendszerrel álltak elő, mely a nyomásváltozáson alapszik.

Például, amikor egy betegség biomarkerei jelen vannak, láncreakciót okoznak az eszközben, ami oxigén felszabadulást eredményez és nyomás keletkezik. A nyomásváltozást egy hordozható barométer méri és az okos telefonon lévő szoftver biztosítja az egyszerű eredményértékelést. Azért, hogy kimutassák a nyomás szenzor sokoldalúságát, a csapat számos applikációt tesztelt. A prototípusok kimutatják a karcinoembrionális antigént, egy fehérjét, melynek szintje magas, a vastagbél vagy rektális rákos betegeknél; és a ractopamint, egy állati takarmányadalékot, mely sok országban tiltott; valamint a trombint, egy kardiovaszkuláris betegség markert.

Ezen felül egy higanyion szenzort is fejlesztettek a környezetszennyezés megfigyelésére. A kutatók azt mondják, hogy mivel az eredmények azonnal elérhetők okos telefonnal, a módszer lehetővé tehet valós időben történő szennyezési, fertőzés kitörési és élelmiszerbiztonsági megfigyelést.

Forrás: ThePigSite News Desk 22 June 2017

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jobb évre számítanak Mohácson

Jobb évre számítanak Mohácson

A tervezett szűk 50 milliárd forintos árbevételi tervet nem sikerült teljesíteni tavaly, az eredmény is negatív lett – mondta a Világgazdaságnak Pókos...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!