MENÜ

Új magyar szabadalom: épületszigetelés baromfitollból

2017.02.01.

Külső homlokzat- és födémszigeteléshez is használható az a két baromfitoll-hulladékból előállított – magyar szabadalmat jelentő – szigetelőanyag, amelyet egy 2014 augusztusában indult kutatás-fejlesztési program keretében hoztak létre – írja az MTI.

A konzorciumot vezető siklósi Bern Építő Zrt. három másik magyar és egy norvég szervezettel együtt indított kutatási projektet veszélyes hulladék építőipari szigetelőanyagként történő újrahasznosítására.

A projekt keddi zárórendezvényén elhangzott, évente mintegy tízezer tonna baromfitoll keletkezik Magyarországon, és e melléktermék 90 százalékát – költséges és környezetkárosító módon – elégetik. Major József, a szabadalom tulajdonosa és a konzorciumban résztvevő EU PCM Nonprofit Kft. ügyvezetője kifejtette: a prototípus-kutatásban 1500 különböző kísérletet végeztek, az előállított termékek több mint 90 százalékát egész és darált baromfitoll képezi, és kilenc adalékanyag biztosítja azok statikai szilárdságát, a tűzállóságát, illetve a kártevők, rovarok elleni védelmét.

A tollkarton elnevezésű külső homlokzati hőszigetelő, és a tollfa nevű, belső hő- és hangszigetelő termék szigetelőhatása mellett környezetvédelmi jelentősége is óriási.