Új feltételek és forrásszerzési lehetőségek várják idén az agrárvállalkozásokat

Agro Napló
OTP Bank: újabb konstrukciók nyílnak meg a területalapú támogatások előfinanszírozására Az idei évtől számos új elem tarkítja a területalapú támogatások rendszerét. Ezek közül a legfontosabb a támogatási összeg felső korlátjának bevezetése, valamint az ún. „zöldítési követelmények” alkalmazása. Ugyanakkor az agrárvállalkozások idén is kérhetik a területalapú támogatások előfinanszírozását. A Növekedési Hitelprogram (NHP) meghosszabbításának köszönhetően, a pénzintézeteknél számos kedvező előfinanszírozási konstrukció érhető el. Ezen hiteltermékek alkalmazásával a mezőgazdasági vállalkozások már 2015-ben hozzájuthatnak a következő két év támogatási összegéhez, alacsony, 2,5 százalékos hiteldíj mellett, vagy akár több évre rögzíthetik az előfinanszírozásra nyújtott hitel díjait 2,50%-on – hívják fel a figyelmet az OTP Bank szakértői.

Budapest, 2015. február 3. Szélesedő forrásszerzési lehetőségekre és új követelményekre számíthatnak 2015-ben a területalapú támogatásokra jogosult agrárvállalkozások, családi gazdálkodók és őstermelők. A korábbi SAPS támogatások igénylése és kifizetése lényegében változatlanul történik, az ehhez kapcsolódó, teljesítendő feltételek közt azonban érdemi változások fedezhetők fel. A megelőző években kifizetett hektáronkénti összegekkel nagyságrendileg megegyező mértékű támogatások a későbbiekben alaptámogatásként és ehhez kapcsolódó ún. „zöld komponensként” vehetők igénybe. A Földművelésügyi Minisztérium számításai szerint az alaptámogatás várhatóan 144,7 €, míg a zöld komponens 81,3 € értékben kerülhet kifizetésre hektáronként. Az idei évben ugyanakkor tovább bővül a területalapú támogatások (alaptámogatás+zöld komponens) előfinanszírozására lehetőséget nyújtó pénzintézeti termékek köre. „A támogatás-előfinanszírozási konstrukciók alkalmazásával minden egyéb lehetőségnél egyszerűbben és nem utolsó sorban olcsóbban biztosítható a termelési ciklus forgóeszköz-igénye. Az OTP Bank az idei évtől akár a következő 3 évre is biztosítani tudja ezeket a forrásokat fix 2,5%-os hitelkamat mellett. Ennél kedvezőbb finanszírozási lehetőség nincs ma a piacon.”– fejtette Szabó István. Az OTP Bank Agrárágazati Igazgatóságának ügyfélkapcsolati igazgatója elmondta: az NHP 2015 végéig történő meghosszabbításának köszönhetően a területalapú támogatásra jogosult agrárvállalkozások, őstermelők és családi gazdálkodók – az ügyfélminősítés eredményétől függően – idén ismét, akár a támogatási összeg 85 százalékának előfinanszírozását is igényelhetik kedvezményes hitel formájában. Ez hektáronként 57.600 Ft kedvezményes forrás rendelkezésre bocsátását jelenti. Mindemellett a rulírozó jellegű előfinanszírozási termékekkel akár három évre is biztosíthatók a szükséges források, kiemelten előnyös feltételekkel, a futamidő végéig változatlan, 2,5%-os hitelkamat mellett.

„A vállalkozásokra az gyakorolhatja a legnagyobb vonzerőt, hogy az NHP keretében a piaci ajánlatoknál jóval kedvezőbb feltételek mellett juthatnak külső forráshoz. A támogatott hitelkonstrukciókra ugyanis a bankok legfeljebb évi 2,5 százalékos hiteldíjat számolhatnak fel, ami már tartalmazza az összes kapcsolódó díj- és jutaléktételt, valamint az esetlegesen igénybe vehető hitelgarancia költségeit is” – fogalmazott Szabó István. A szakember hozzátette: az NHP kedvezményes hitelkonstrukciói idén is egész évben nyitva állnak a vállalkozások előtt. Ez jobb tervezhetőséget és felhasználhatóságot biztosít az érintetteknek.

Mindezek mellett a pénzintézeteknél olyan új konstrukciók is elérhetőek, amelyek révén az agrárvállalkozások további forrásokat vehetnek igénybe előnyös feltételek mellett. Szintén az NHP forrásaira épül pl. az OTP Bank által idén év elején újból meghirdetett Zöldkártya hitel konstrukció. Ennek igénybevételével az érintettek nem csak az idei, hanem a következő két év támogatásának összegét is megkaphatják egy összegben. A hektáronkénti hitelösszeg pedig akár 115.200 Ft is lehet. Ezt a vállalkozások szintén 2,5 százalékos hiteldíj mellett tudják igénybe venni.

Rulirozó hitel formájában, a kölcsön támogatásból történő visszafizetését követően lehetőség van a kölcsönösszeg újbóli lehívására is, további egy, vagy akár újabb két évre. Az elnyert hitelösszeg szabadon felhasználható, így a termelés finanszírozása mellett akár a régen tervezett beruházások megvalósítása is lehetségesé válhat a hitelek igénybevételével. „A kiegészítő konstrukciók alkalmazásával a gazdálkodók döntési lehetőségei kiszélesednek, és könnyebben kezelhetik a váratlan helyzeteket is” – hangsúlyozta az OTP szakértője.

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hamarosan indul az NHP kötvényprogram

Hamarosan indul az NHP kötvényprogram

A növekedési kötvényprogram (nkp) elindításával elkezdődhet egy egészséges verseny a bankhitelek és a kötvénypiaci forrásbevonás között, a vállalati-k...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!