Új elemmel bővül a Magyar Falu Program

Agro Napló
„Új elemmel bővül a Magyar Falu Program, több mint 5 millió négyzetméternyi állami tulajdonú ingatlant ajánlunk fel a falusi önkormányzatoknak, hogy azokat közcélra tudják majd használni” – tette közzé a kormányzati hírportál május végén.
Fotó: Faragó Zoltán/kormany.hu

Összesen 5,4 millió négyzetméternyi ingatlanvagyont ajánl fel az állam kistelepüléseknek. Ennek alapján 2055 ingatlanról van szó, 935 önkormányzat esetében. Az érintett ingatlanokból mintegy 2,4 millió négyzetméter belterület, 2022. január 1-jétől tudnak elindulni a vagyonátruházási eljárások.

Továbbra is az a célunk, hogy a falusi életminőség legalább olyan színvonalú legyen, mint a városi – szögezi le a kormany.hu tájékoztatója.

A közlemény felidézi: a Magyar Falu Program 2019-es indulása óta folyamatosan bővül, egyre növekvő forrástömeggel, rendkívül népszerű eleme a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok), amelynek keretében 21 ezer család igényelt támogatást falusi otthona megteremtésére, vagy megújítására.

Emellett „országszerte több ezer közintézményt, óvodát, iskolát, orvosi rendelőt, faluházat, kultúrházat újítottunk fel a program keretében”. Bővült a falugondnoki szolgálatok száma és finanszírozása, 600 ilyen szolgálatot láttunk el új kisbusszal. 2019 és 2021 között 3000 kilométer hosszan újultak meg és újulnak meg falvakat összekötő országutak. Megmentjük a falusi kisboltokat, és támogatjuk a kisebb falusi vállalkozásokat is” – olvasható az ismertetésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!