Trágyateszt: a tudás és a tudatosság is hiányzik a magyar mezőgazdaságból

Agro Napló
A hazai gazdák tudásszintje és tápanyag-utánpótlási gyakorlata messze van az optimálistól – derült ki egy, a kukorica- és búzatermesztők körében végzett felmérésből.

A Magro.hu a közelmúltban végezte el a Nagy Trágyázási Felmérést – amely földrajzi területre és hektárméretre reprezentatív volt –, amelynek során kukorica- és búzatermesztők válaszoltak online módon a tápanyag-utánpótlási szokásaikról.  Az eredményekből kiderült például, hogy a gazdák 10 százaléka nem tudta megmondani, milyen talajtípus található a földjén. A termelők hozzávetőlegesen 40 százaléka egyáltalán nem ismeri a saját szántóföldjének adottságait, mert nem rendelkezik adattal annak sem nitrogén-, sem foszfor- sem káliumellátottságáról. Többségük sem foszfort, sem káliumot nem juttat ki egy termesztési ciklus során. Sőt, létezik egy 1 százalékot kitevő réteg (ami azért minimálisan is több száz gazdát jelent), amelyik egyáltalán semmilyen tápanyag-utánpótlást sem végez. Továbbá a gazdák negyede nem végez őszi alaptrágyázást a kalászosoknál.

Külföldön egész más a gyakorlat. Míg idehaza az egy hektárra jutó nitrogénhatóanyag-felhasználás 65-70 kilogramm közé tehető, addig a gabonatermesztésben élen járó országok gazdái jellemzően 110-120 kilogrammot juttatnak ki. Ennek pedig az a következménye, hogy míg a kukorica sokéves hazai termésátlaga hektáronként 5,8 tonna, addig ugyanez 12 tonna Új-Zélandon, 11 tonna az USA-ban, 11 tonna Chilében vagy 9 tonna Törökországban. A búzánál pedig itthon a sokéves hektáronkénti termésátlag ugyanúgy 4 tonna körül alakul, mint az 1970-es években, miközben az akkor szintén erről a szintről induló Franciaország már 7-8 tonnánál tart.

Mint a fenti adatokból látható, a hazai gazdák tudásszintje és tápanyag-utánpótlási gyakorlata messze van az optimálistól. Valószínűleg hasonló képet tárna fel egy a növényvédő szerek használatát vizsgáló felmérés is. Sok, kellően át nem gondolt ad-hoc, vagy a megfelelő szaktudás hiányára visszavezethető rossz döntés születik évről-évre.

– Semmi okunk arra, hogy a továbbiakban is mindent ugyanúgy csináljunk, mint eddig. Közös érdekünk, hogy a helyzeten javítsunk. Ennek érdekében a Magro.hu tanácskozást rendez Kukorica és Búza Konferenciasorozat címen, ahol szakmai partnereivel bemutatja a kukorica- és búzatermesztés teljes ciklusát. A legújabb fejlesztéseket és technológiákat a tápanyag-utánpótlás és fajtaválaszték tekintetében éppúgy, mint a növényvédelemben. A cél az, hogy a tudásszint emelkedjen, és hatékonyabban lehessen gazdálkodni – mondta Németh István gabonapiaci szakértő, a Magro.hu ügyvezetője, egyben a kutatás vezetője.

Forrás: nak.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Emelkedő árak a gabonapiacon

Emelkedő árak a gabonapiacon

Jól jártak azok a termelők, akik tartalékolni tudták a búzájukat, a terményre ugyanis nagy a belföldi és az exportkereslet is, az aratás óta jelentőse...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!