MENÜ

Továbbra is szükséges a járványvédelmi zártság a madárinfluenza ellen

Agro Napló 2019.12.30.

A járványvédelmi zártság megteremtése biztosítja a madárinfluenza megelőzését, ugyanis szórványosan továbbra is előfordult idén a magas patogenitású madárinfluenza házi és vadon élő madaraknál – közölte az Agro Naplóval a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

 

A közlés szerint: Európa több országában, legutóbb december közepén az Egyesült Királyságból jelentettek madárinfluenza-kitörést. Ezért a Nébih ezúton felhívja az állattartók figyelmét a telepek járványvédelmi zártságának fontosságára, azok védelmének megteremtésére.

A madárinfluenza vírus ugyanis továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra. Terjesztésében elsődleges szerepe a vándorló vadmadaraknak van. Szórványosan idén is több európai országban előfordultak megbetegedések. Legutóbb az Egyesült Királyság területéről jelentettek egy brojler állományban ilyen járványkitörést.

A nemzetközi tapasztalatok, a vadmadarak nagyszámú jelenléte hazánkban, valamint az utóbbi konkrét eset is igazolja a megelőzés fontosságát. A telepek járványvédelmi minimumfeltételei elérhetőek a Nébih honlapján. Fontos, hogy egy telepre kizárólag akkora állományt lehet telepíteni, amelynél biztosítható, hogy szükség esetén minden állat bezárható legyen. A betelepítés várható időpontjáról az állategészségügyi hatóságot előzetesen írásban tájékoztatni kell.

A baromfiállomány vadmadarakkal történő közvetlen vagy közvetett érintkezését minden lehetséges módon meg kell akadályozni. Az állományok zártan tartása jelenleg is javasolt az állattartók számára, ugyanakkor a fedett helyen történő etetés és itatás folyamatosan kötelező érvényű előírás.

A felelős állattartói magatartás, az előírások betartása elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy hazánk megőrizhesse mentességét. Csak így előzhető meg a két évvel ezelőttihez hasonló madárinfluenza járvány kitörése. A járványhelyzet alakulását a Nébih szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik. Annak esetleges romlása esetén az országos főállatorvos haladéktalanul elrendeli az állományok zártan tartását, amelynek végrehajtására minden baromfitartó telepnek készen kell állnia – emlékeztet a Nébih tájékoztatása.