Tovább bővül az iskolai tej- és gyümölcsprogram

Agro Napló
Az új tanévben az iskolagyümölcs-program 550 ezer, az iskolatej program 430 ezer diákra terjed ki, a kormány pedig mintegy 2,2 milliárd forintból támogatja ezek eljutását a tanulókhoz.

Budapest, 2018. szeptember 7. Tejet isznak diákok az iskolatej- és iskolagyümölcs-programról tartott sajtótájékoztatón a X. kerületi Éltes Mátyás Általános Iskola és Kollégiumban 2018. szeptember 7-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Az egészség megőrzését és az egészséges életmód megerősítését fiatalon kell elkezdeni, ehhez járul hozzá az iskoltej- és iskolagyümölcs program is - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A programok keretében 12,6 millió liter tejet és 48,8 millió adag gyümölcsöt kapnak a diákok a többféle gyümölcslé és tejtermék mellett.

Az egészséges életmódra nevelést a kormány az iskolai élelmiszerprogramokon túl más intézkedésekkel is támogatja. Ezek között említette az iskolai menzák, büfék és automaták kínálatának szabályozását, a mindennapos testnevelés bevezetését.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára elmondta, hogy az iskolatej- és iskolagyümölcs-program fedezete 2010 óta hatszorosára, 2,2 milliárd forintra nőtt. A tejen kívül kakaót, joghurtot és sajtot is tartalmazó iskolatejprogram 2600 iskolára terjed ki, az iskolagyümölcs-programnak köszönhetően pedig 2300 iskolába hétféle gyümölcs, négyféle zöldség és frissen préselt, százszázalékos gyümölcslevek jutnak el magyar termelőktől - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy az intézkedések a mindennapok részévé teszik az egészséges magyar élelmiszereket és kedvezően alakítják a jövő fogyasztóinak a szemléletét, így a mezőgazdaság nem csupán azonnali értékesítési lehetőséghez jut, hanem később is egyre több tudatos, magyar terméket kereső vásárlóra számíthat.

Feldman Zsolt közölte, hogy a költségvetési támogatásból létrejött programok és az ahhoz kapcsolódó kísérőintézkedések, a tájékoztató és kóstoltató programok a következő években is folytatódnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!