Több termék és szolgáltatás áfája is csökken jövőre

Agro Napló
Az elmúlt tíz év legnagyobb forgalmi adó csökkentéséről döntött az Országgyűlés június 7-én, a változások közül több is kedvezően érinti az agrárszektort.

A jövő esztendő közteher-enyhítéseinek nagyjából egyharmada az egyes áruk, szolgáltatások áfájának csökkentéséből származik, kétharmadát pedig a gyermekkedvezmény emelése biztosítja – jelentette be Varga Mihály, miután a parlament megszavazta a tavaszi adócsomagot.

A tárcavezető kiemelte, hogy jövőre a baromfihús, a tojás és a friss tej áfája öt százalékra csökken, valamint egyebek közt 18 százalékra mérséklődik az éttermi étkezés forgalmi adója. (A minisztérium több ágazatra kiterjedő, részletes sajtóközleménye itt olvasható.

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara már áprilisi közleményében is jelezte, hogy a gazdaságfehérítés irányába tett meghatározó lépésként értékeli a baromfihús, a tojás és a tej áfájának – akkor még tervezett, most megszavazott – csökkentését. A feketegazdaság több száz milliárd forint veszteséget okoz a magyar agráriumnak, és jelentősen rontja a tisztességesen működő piaci szereplők versenyképességét, a NAK ezért már évek óta szorgalmazza az élelmiszerek áfacsökkentését.

A kamara üdvözli, hogy a sertés tőkehús után jövőre a baromfihús, a tojás és a tej is bekerül a kedvezményes áfakörbe. A NAK 2014-es számításai szerint az áfacsökkentés a baromfihús és a tojás esetében mintegy 30-35 milliárd, a tejnél pedig 20-25 milliárd forint bevételkiesést jelent a költségvetésnek. Ezt ugyanakkor jelentős mértékben ellensúlyozhatja a megnövekvő keresletből származó többlet adóbevétel, és az érintett ágazatokra gyakorolt kedvező hatás. Az áfacsökkentéssel ugyanis jelentős mértékben visszaszorítható a feketegazdaság, megteremthetők a tisztességes piaci verseny alapjai, és megerősíthetők a legálisan működő hazai termelők, feldolgozók.

Forrás: MTI/NAK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Baromfi Világnap – 2023. május 10.

Baromfi Világnap – 2023. május 10.

Mi magyarok kezdeményeztük 2012 augusztusában, a baromfi termékpályán működő két világszervezet (WPSA, IPC) támogatásával, hogy május 10-ét a Baromfi...

Lesz tojás húsvétkor!

Lesz tojás húsvétkor!

A kiváló minőségű magyar tojás a húsvéti időszakban is a vásárlók rendelkezésre áll – hívja fel a figyelmet a NAK. Az átlagos évi tojásfogyasztás 236...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!