Több ezer őstermelő nem adott le adóbevallást

Agro Napló
Az őstermelők igen népes tábora alig keres valamit, éves jövedelmük nem éri el a bevallásköteles 600 ezer forintos határt. A 2017-es évről mindössze 144,3 ezer szja bevallást kapott a NAV, miközben a kamara szerint közel 257 ezer érvényes őstermelői igazolvány volt.

Az idén először készített a mezőgazdasági őstermelők számára is személyi jövedelemadó bevallástervezet a Nemzeti Adó és Vámhivatal. Az Agro Napló számára a hivatal által megküldött adatok azonban igencsak elgondolkodtatóak a tekintetben, hogy milyen bevétele, hatékonysága van e termelői körnek.

A NAV kimutatása szerint ugyanis 168 938 adóbevallási tervezet készült az adóhatóság nyilvántartásaiban szereplő adatokból (a kifizetők által benyújtott havi adó- és járulékbevallások, illetve más kifizetői kontroll adatszolgáltatások adatainak felhasználásával), külön nyilatkozat nélkül. 2018. március 5-én az erre a célra létrehozott elektronikus felületen elérhetővé tették a tervezeteket. Az ügyfélkapuval nem rendelkező adózók pedig kérhették a tervezet papíralapú postázását is. A NAV szerint egyébként az adózói visszajelzésekben pozitívan értékelték, hogy az e-SZJA rendszer által nyújtott előnyök 2018-ban már az őstermelői adózó kört is érintették, hiszen, a bevallási tervezet adatai alapján, annak (pl. őstermelői tevékenységből származó adóköteles bevétellel történő) kiegészítésével az e-SZJA felületen, az online kitöltő programmal egyszerűen beküldhették bevallásukat.

Az őstermelőknek egyébként önállóan, adóhatósági közreműködés nélkül kell benyújtaniuk a bevallásaikat, az így elérhetővé tett tervezetek változatlanul hagyása egyben a bevallás elmulasztását is jelentette. (A NAV tájékoztatása szerint egyébként az adózók - a korábbi évekhez hasonlóan - az ÁNYK programmal is elkészíthették, vagy papíralapú nyomtatványon kitölthették és beküldhették 17SZJA jelű bevallásukat). Mivel azonban az őstermelői adózás lehetővé teszi, hogy a mezőgazdasági tevékenységgel az évi 600 ezer forintot el nem érő bevétel esetén - illetve ha egyéb bevallásköteles jövedelmük sem volt - nem szükséges bevallást benyújtani, ezért vélhetően sokan akadtak, akik emiatt nem változtattak a részükre készült tervezeteken.

A NAV adatai szerint ugyanis összesen 144 302 őstermelő teljesítette 2017-es személyi jövedelemadó-bevallási kötelezettségét. Az Agro Napló számára megküldött válaszukból az is kiderült, hogy ez a szám még változhat, mivel azon őstermelőkkel, akiknek bevallása határidőben (2018. május 22.) nem érkezett meg, de az adóhatósági nyilvántartásokban szereplő adatok alapján fennállhatott bevallási kötelezettségük, az adóhatóság felvette a kapcsolatot és minden segítséget megad a bevallások benyújtásához.

Bármennyivel is bővül azonban a bevallások száma, a végösszeg nyilván nem éri majd el a Központi Statisztikai Hivatal által idén áprilisban a regisztrált gazdasági szervezetek számáról szóló jelentésében kiadott értéket. E kiadványban ugyanis a KSH arról ír, hogy az adószámmal rendelkező magánszemélyek között nyilvántartott őstermelők száma 2017 végére 4,6 százalékos csökkenés után 256 758 volt. Mivel Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2017 elejére cserélte le biztonságos kártya alapúra az őstermelői igazolványokat, ezért azt is tudjuk, hogy ez a szám nagyjából fedi a kiadott új kártyák számát, ami Győrffy Balázs kamarai elnök egy korábbi nyilatkozata szerint a közös őstermelői igazolványok miatt összesen mintegy 321 ezer őstermelőt reprezentált. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új lendületet kap a magyar agrárium

Új lendületet kap a magyar agrárium

Jövő januártól kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!