2024. április 20. szombat Tivadar

Termésbecslés-kézikönyv segíti az adatszolgáltatást

Agro Napló
A megbízható termésbecslést elősegítő kézikönyvvel támogatja a gazdálkodók napi munkáját és a pontosabb adatszolgáltatást is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A megbízható termésbecslések fontosak nélkülözhetetlen információt jelentenek az agrárgazdasági döntések meghozatalakor, ezért jogszabály írja elő a gazdálkodóknak a termésbecslésről, állapotminősítésről, valamint a mezőgazdasági munkák állásáról szóló adatszolgáltatási kötelezettségét. A termésbecslést a falugazdász-hálózatra támaszkodva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara látja el ezért fontos, hogy hiteles, naprakész adatokkal tudjunk szolgálni a tagság, a döntéshozók és a közvélemény számára.

A mezőgazdasági termelés sajátosságaiból adódóan a növénytermesztés hozamait – ideértve a zöldség-, gyümölcs- illetve szőlőtermesztést is – teljes pontossággal csak a betakarítást követően tudjuk megállapítani. A betakarításra felkészülés, a szállítás, a szárítás, a tárolás vagy a forgalmazás és feldolgozás szervezése azonban megkívánja, hogy a folyamatokra időben felkészüljünk. Ezt racionálisan csak akkor tehetjük meg, ha a terméseredmények várható alakulásáról már a betakarítást megelőzően is rendelkezünk információval, amely információhoz csak becslés útján juthatunk.

A becslési eljárás ismerete elengedhetetlenül fontos a gyakorló szakemberek számára, a fentieken túlmenően is, hiszen a mindennapi élet produkál olyan eseteket, amikor más módon nem ismerhetjük meg a tényleges hozamot, csak becslési eljárással. Például lábon álló termést vásárolunk, vagy silózunk és a zöldtömeg mérlegelését nem tudjuk a munkafolyamatba építeni, de ugyanezt mondhatnánk a melléktermékek betakarításáról is.

 A felhozott esetek a mezőgazdasági termelés alapegységeinél, az üzemeknél, gazdaságoknál stb. jelentkező problémák. Ugyanakkor hasonló okokra visszavezethetően az agrárágazat felsőbb szintjein – kistérség, megye, régió, ország – is szükségesek a becslésből származó információk, amelyek akár a külkereskedelmi tárgyalásokra felkészülésnél is hasznosíthatók.

Ezen információk megismerésében nyújt segítséget a kiadvány, amely innen letölthető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen tesztelik a kukoricát

Tíz helyszínen indult el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!