Teljes körkép készült a hazai erdőkről

Agro Napló
Elkészült az első magyar erdőleltár, amelynek eredményeit már nyilvánosságra is hozták.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága által elkészített erdőleltár az erdei ökoszisztéma számos elemét, összetevőjét méri fel, veszi számba, elsősorban a vegetációt megcélozva. A leltározás nem terjed ki a faunára, de számos olyan kapcsolódási pontja van (fajlisták, holtfa adatok stb.), amelyek segítségével összedolgozható egy hasonló léptékű és szisztémájú fauna-leltárral.

A szervezet honlapján mutatja be az erdőleltározás történetét, aktuális módszertanát és jövőképét, az országos lefedettségű adatgyűjtés menetét, az adatok feldolgozását, továbbá megtalálhatóak az eredmények helyes értelmezését szolgáló legfontosabb információk és definíciók is.

Az oldalon fellelhető hatalmas adatmennyiséget az elmúlt öt év során gyűjtötték össze és dolgozták fel. Az erdőkre vonatkozó statisztikai adatok többféle területi egység bontásban is rendelkezésre állnak. Használatukat, az adatok értelmezését a táblázatos forma mellett számos esetben grafikon és térkép is segíti.

Az erdőleltározás kiemelt célja volt, hogy a politikai döntéshozók, a szakmai irányítók, valamint a szakmai és társadalmi partnerek, kiterjedt és megalapozott információszolgáltatás kapjanak a hazai erdőkről. Emellett kiemelten fontos az adatbázis az erdők ökológiai állapotának felmérése, változásának nyomon követése szempontjából. Továbbá az erdők gazdasági erőforrásainak felméréséhez, azok fenntartható kezeléséhez, hosszú távú prognózis készítéséhez is megfelelő információt szolgáltat, s ezáltal kielégíthetők az erdőkkel kapcsolatos hazai és nemzetközi adatigények.
A biológiai rendszereknél még inkább létkérdés a változások észlelése, nyomon követése a szükséges intézkedések meghozatalához. A fentieken túlmenően erdőleltár a monitoring funkcióját is betölti, méghozzá az elemzésekhez elengedhetetlenül szükséges egységes szemlélet és metodika fenntartásával és az alkalmazott statisztikai módszer összes előnyével.

Az erdőleltár a NÉBIH oldalán elérhető.

Forrás: nak.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!