Tájékoztatás lovak fertőző kevésvérűségének járványügyi helyzetéről – 2015. szeptember

Agro Napló
2015.08.13-án FKV fertőzöttség gyanúja miatt a hatóság forgalmi korlátozást rendelt el Halásziban a Babos Tanyán. A lovastanyán lévő ló pozitív eredményének kézhezvételét követően az intézkedések haladéktalanul megkezdődtek.

A tartási helyen 2015.08.07-én bejelentett lovas rendezvényt tartottak.

A rendezvényen résztvevő lovakról a hatóságnak pontos dokumentáció áll rendelkezésére az előzetes járványügyi nyomozás eredményeképpen. Amennyiben a fertőzöttség bebizonyosodik, a 2015. 08.07-i XV. Szigetközi Lovastalálkozón megfordult valamennyi ló esetében is a jogszabályoknak megfelelő hatósági intézkedés fog történni.

2015. augusztus 26-án felmerült az FKV fertőzöttség gyanúja szerológiai vizsgálattal egy Érpatakon (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) tartott ló esetében. A mintavétel a jogszabályban előírt szűrővizsgálat keretében történt. A járványügyi nyomozás még folyamatban van.

2015. augusztus 28-án az üllői Lóklinika kólikás istállójában karanténban tartott ló jogszabályban előírt megfigyelési ideje lejárt. A megfigyelés során vett vérminták negatív vizsgálata alapján, a szóban forgó ló fertőző kevésvérűséggel való fertőzöttsége egyértelműen kizárható. A kólikás istálló jelenleg még le van zárva, majd annak szigorított fertőtlenítése után tudja  újra fogadni a beteg állatokat.

Továbbá Veszprém megyében (Berhida, Vilonya, Olaszfalu) is lejárt az előírt megfigyelési idő. A megfigyelés alá vont lovak fertőződése az elvégzett vizsgálatok alapján ezeken a tartási helyeken is kizárható.

Jelenleg 8 megye (Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, Pest, Komárom-Esztergom, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) 7 településén (Hajdúszoboszló, Felsőlajos, Piliscsév, Vép, Encs, Halászi és Érpatak) és a Lóklinika kólikás istállójában van karantén.


A korlátozás alatt lévő telepek az alábbiak térképen vannak feltüntetve:http://airterkep.nebih.gov.hu/aaijo/fkv/fkv.htm

Forrás: NÉBIH

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Magyarországon is megjelent a lóherpesz

Magyarországon is megjelent a lóherpesz

Több európai országban is felütötte a fejét a lovak herpeszvírusának (EHV) egy rendkívül agresszívan terjedő idegrendszeri formája, a fertőzés Magyaro...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!