MENÜ

Tájékoztatás a növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálatáról

Agro Napló 2021.10.27.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintett termelők figyelmét, hogy 2022. január 1-től csak érvényes műszaki vizsgával rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkát végezni; a Nébih e követelmény teljesítését a jövő évben folyamatosan ellenőrzi, és azokkal szemben, akik e kötelezettségünknek nem tesznek eleget, hatósági eljárást indít – közölte honlapján az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság.

 

A tájékoztatás jelzi: a 2009/128/EK irányelvnek való megfelelés érdekében történt jogszabály-módosítás értelmében Magyarországon is kötelező a permetezőgépek műszaki állapotának időszakos – rendszeres időközönként történő – felülvizsgálata.

A Nébih 2019-2021-ben még nem kezdeményezett hatósági eljárást azzal a géptulajdonossal szemben, aki igazolni tudja, hogy jelentkezett már a felülvizsgálatra, azonban a túljelentkezés, illetve a járványhelyzet következményeként felmerült rendkívüli körülmények miatt nem került még sorra felülvizsgáló állomáson.

Azonban abban az esetben – jegyzi meg a hatóság –, ha a növényvédelmi gép tulajdonosa még nem jelentette be gépét a Nébih nyilvántartásában szereplő egyik felülvizsgáló állomáshoz sem, így nem rendelkezik még érvényes vizsgaidőponttal, úgy egy ellenőrzés során emiatt hatósági eljárás indítható vele szemben.

Ezért nyomatékosan felhívják a növényvédelmi gépek tulajdonosainak figyelmét arra, hogy 2022. január 1-től „MEGFELELT” vizsgaeredménnyel nem rendelkező növényvédelmi gépek nem használhatók munkavégzésre. Ennek alapján a 2022-es ellenőrzések során az ellenőrzést végző hatóság - az eljárás megindítása mellett - le fogja állítani ezen növényvédelmi gépek munkavégzését.

Külön figyelmet érdemel – mutatnak rá –, hogy a Kölcsönös Megfeleltetés (KM) ellenőrzések folyamán kötelező ellenőrizni a permetezőgépeket is. Amennyiben a fent írtak szerint 2021. december 31-ig nem történik meg az érintett permetezőgépek műszaki felülvizsgálata, a KM ellenőrzések eredményeként az agrártámogatások csökkentésével kell számolnia a mulasztó gazdának.

A felülvizsgálatot végző állomások folyamatosan frissülő listája a Nébih honlapján elérhető – tartalmazza a tájékoztatás.