Szükséges a technológiai korszakváltás a mezőgazdaságban – új képzést indít a Debreceni Egyetem

Agro Napló
Az országban elsőként indít precíziós agrármérnök alapszakot 2023 szeptemberétől a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara.
Harsányi Endre (Fotó: Debreceni Egyetem)

Az infokommunikációs technológiák ipari alkalmazásának korát éljük. A technológiai korszakváltás elérte a mezőgazdaságot is. Ezért a DE a precíziós szakmérnök képzés után precíziós agrármérnök BSc-szakot indít. Az alapszakra jelentkező hallgatók a legkorszerűbb ismeretekkel gazdagodnak a Big Data és a robotika által támogatott mezőgazdasággal kapcsolatban. A képzés beindításához és sikeréhez minden feltétel adott a MÉK-en – mondta Harsányi Endre az egyetem agrárinnovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium szakmai fórumán.

A precíziós mezőgazdaság területén a Debreceni Egyetemen 2000 óta zajlanak kutatások. A modern gazdálkodás lehetőségeivel a DE több intézete, így a Távérzékelési és Szolgáltató Központ, a Precíziós Növénytermesztési Kutatás-fejlesztési Szolgáltató Központ, az Agrár Műszaki és Robotika Tanszék, valamint a Precíziós Technológia Tanszék is foglalkozik – értesült az Agro Napló.

A debreceni agrárképzés fejlesztését egy új épület is segíti majd, ahol a Precíziós Központ kap helyet. A komplexum tervezése már megkezdődött, a központ a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán épül fel – a rektorhelyettes.

Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja szerint fontos a termelőkkel való kapcsolattartás, erre megvan a karon a szükséges szakmai kapacitás.

Stündl László (Fotó: Debreceni Egyetem)

A MÉK nemcsak oktatásban, kutatás-fejlesztésben és az innovációk területén áll a gazdák rendelkezésére, hanem a szakmai tanácsadásban, a fórumokon is segíti az ágazat szereplőit. Az intézmény 200 munkatársa áll a termelők, tenyésztők rendelkezésére, hogy szakmai tudásukkal segítsék a felmerülő problémák megoldását – mondta a kari vezető.

Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke szerint az elmúlt év megmutatta a hosszú ellátási lánc sérülékenységét, és bebizonyította, hogy az élelmiszer-alapanyagok stratégiai fontosságúak. Az állattenyésztőket érintő energia- és takarmányárak jelentős emelkedése okozta nehézségekre az ágazatnak gyors megoldást kell találnia – hangsúlyozta Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke.

Szólláth Tibor (Fotó: Debreceni Egyetem)

Kiemelte azt is, hogy a mezőgazdaság jövője csak az oktatással és az edukáció fejlesztésével valósulhat meg.

Az agrárium előtt rövidtávon is hatalmas kihívások állnak, amelyre a gazdák tudásának aktualizálásával lehet megfelelni. Ebben nagy szerep hárul a falugazdászokra, ezért az agrárkamara támogatja a Debreceni Egyetem és a falugazdák kapcsolatának erősítését és az együttműködésüket – tette hozzá Szólláth Tibor.

Fotó: Debreceni Egyetem

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium a Közös Agrárpolitikát bemutató országos roadshow-ján Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke az Európai Unió mezőgazdaságot érintő új intézkedéseiről, valamint az új nemzeti agrárstratégiáról beszélt.

Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára az agrárium aktualitásairól és a pályázati lehetőségekről tájékoztatta a kamarai tagokat. Cseh Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főtitkára a területalapú támogatás, a földbérletet és öröklést érintő jogszabályi változtatásokat mutatta be.

 

(Forrás: Debreceni Egyetem)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!