MENÜ

Szőlőtörköly, antibiotikumok, környezetvédelem

Agro Napló 2021.12.13.

Az állattenyésztésben és az akvakultúrában takarmánykiegészítő adalékanyagként és természetes örökítőanyag tartósítószerként egyaránt használható új megoldásokat kínál a nyolc európai ország együttműködésében megvalósuló NeoGiANT elnevezésű uniós projekt, amelynek egyedüli hazai partnere a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Genetika és Biotechnológiai Intézet (MATE GBI) Mikrobiológia és Alkalmazott Biotechnológia Tanszéke. Az innováció alapját a szőlőtörköly-kivonatokból származó polifenol vegyületek adják.

 

Rendkívül nagy az igény olyan környezetbarát termékekre és módszerekre, melyek mellékhatásoktól mentes megoldásokat kínálnak az állattenyésztés és végső soron a fogyasztók számára. Ezt az elvárást kielégítve a NeoGiANT projekt az ipari léptéket megelőző szinten mutat be egy fenntartható, természetes alapú, alacsony költségű extrakciós – kioldásos - eljárást a fehérszőlő-törkölyből származó polifenolok kinyerésére.

A kinyert értékes polifenolokból olyan hiánypótló termékek hozhatók létre, amelyek a szarvasmarha-, sertés- és baromfi-tenyésztésben, valamint az akvakultúrában  - azaz a haltenyésztésben - jelentkező nagyszámú betegség leküzdésére szolgálhatnak, kiváló alternatívát kínálva a haszonállatoknál használt antibiotikumok és szintetikus vegyületek kiváltására, illetve azok felhasználásának csökkentésére. Ezzel egyidejűleg csökkenhet az új antimikrobiális rezisztenciák kialakulásának lehetősége, továbbá jobban kontroll alatt tarthatók a meglévő rezisztenciák is.

Ilyen módon a NeoGiANT projekt hozzájárul az antibiotikumoktól mentes környezet, a fenntartható élelmiszer-előállítás és az antimikrobiális rezisztenciára vonatkozó globális cselekvési tervhez, összhangban a „One Health” (azaz Egy Egészség Program) megközelítéssel.

A fejlesztés ugyanis nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdasági és társadalmi szinten is biztosítja a fenntartható gazdálkodást, mivel hozzájárul a helyi bortermelők fejlődéséhez, továbbá káros vegyszerek nélkül, alacsony hőmérsékleten, energiahatékony módon, alacsony költséggel és hulladékmentesen állítja elő a célterméket, amihez élelmiszeripari hulladékot (borászatból származó szőlőtörkölyt) használ nyersanyagként.

A NeoGiANT tehát az egyre bizonytalanabbá váló környezeti feltételeket figyelembe véve valósítja meg a jövő fenntartható élelmiszer-termelését biztosító megoldásokat, és elmozdul az erőforrás- és klímatudatos termelés és fogyasztás felé.

A projekt a „Green Deal” (Európai Zöld Megállapodás), konkrétan a H2020-LC-GD-2020-4 felhívás keretében valósul meg. A projekt teljes költségvetése 9 332 246,49 euró (mintegy 3,3 milliárd forint), amiből az Európai Bizottság 8 374 688,42 eurót (vagyis mintegy 3 milliárd forintot) finanszíroz – tartalmazza a MATE összegzése, amit eljuttatott lapunkhoz.