Szijjártó: a mezőgazdaság a magyar-azeri gazdasági kapcsolatok zászlóshajója

Agro Napló
Továbbra is a mezőgazdaság lehet a magyar-azeri gazdasági kapcsolatok zászlóshajója, az azeri kormány 10 ezer magyar szarvasmarha megvásárlásához szükséges költségvetési forrást hagyott jóvá - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az azeri-magyar gazdasági vegyes bizottság keddi plenáris ülése után telefonon az MTI-nek.

 Tájékoztatása szerint megállapodás született a két ország közötti állategészségügyi együttműködésről is.

    Az ülés végén Shahin Mustafayev gazdasági és ipari miniszter és Szijjártó Péter aláírták az azeri-magyar vegyes bizottság ülésének jegyzőkönyvét.

    Szijjártó Péter szerint az idei évben az építőipar és az infokommunikációs terület biztosítja a kereskedelmi forgalom további bővülését, tekintettel a 2015-ös európai olimpiai játékokhoz kapcsolódó útépítések megindulására, és a bakui nagyteljesítményű adatközpont megépítéséről szóló tárgyalásokra.

    Szólt arról is, hogy a keddi ülésen részt vettek a Wizz Air és a Fővárosi Vízművek vezetői, és egyezség született a légiforgalmi megállapodás hatályának meghosszabbításáról és a vízügyi együttműködés kiterjesztéséről.

    Az államtitkár elmondta, hogy a magyar-azeri gazdasági kapcsolatok további fejlesztésének alapjait a kormány megerősíti, így szeptembertől 200 fős ösztöndíj keret nyílik meg azeri diákoknak a magyar egyetemeken. Közölte: a bakui magyar kulturális intézet megnyitásának, valamint a bakui idegen nyelvek egyetemén létrehozandó magyar nyelvi lektorátusnak az előkészítése folytatódik.

    A Vidékfejlesztési Minisztérium közlése szerint a tárgyalásokon közös volt az álláspont abban, hogy a mezőgazdaság kiemelt és sikeres terület a két ország gazdasági kapcsolataiban. Különösen fontosnak ítélték az élelmiszerbiztonság és az állategészségügy területét.

    A tárca közleménye szerint a testület azeri társelnöke megfogalmazta azt is: Azerbajdzsán nyitott a jó minőségű magyar termékekre. A megbeszéléseken szintén részt vevő Budai Gyula, a VM parlamenti ügyekért felelős államtitkára biztosította Shahin Mustafayevet, hogy a magyar termékek kiváló minőségűek és garantáltan GMO-mentesek.

    A tárgyalásokon megegyeztek arról is, hogy ez év májusában Bakuban megrendezik a magyar-azeri kulturális és gasztronómiai napokat - áll a VM közleményében.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Fejlődhet a hazai külkereskedelem

Fejlődhet a hazai külkereskedelem

A külpiacra lépés iránt érdeklődő agrárvállalkozások felkutatása és felkészítése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Exportfejleszté...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!