MENÜ

Szerdától nagyot ugrik a piaci üzemanyagár

Agro Napló 2022.10.05.

Az ok: megy felfelé a Brent típusú olaj ára.

 

Jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj piaci ára szerdán. A 95-ös benzinért bruttó 25 forinttal kérnek majd többet, a gázolaj ára pedig bruttó 18 forinttal emelkedik. Így a hét közepétől a kutakon 

  • a 95-ös benzin literéért átlagosan 671,9,
  • a gázolaj literéért átlagosan 757,9

forintot kérnek majd – értesült a HVG közleményéből az Agro Napló.

A hatósági ár továbbra is 480 forint, de július vége óta ennyiért már csak a magánszemélyek által üzemben tartott járművekbe és a taxikba lehet tankolni.

Az üzemanyagok ára azért kúszik felfelé a Brent típusú olaj ára is az elmúlt hetek csökkenő tendenciája után – írja a Holtankoljak.hu. Szeptember végén 84 dollárról 87 dollárig emelkedett vissza, ami egy hét alatt 4 százalékos változást jelent. Az OPEC-országok a héten a koronavírus-járvány óta először fognak újra személyesen egyeztetni arról, hogy miként alakítsák az olajkitermelést. Szeretnék megállítani a csökkenő árakat, így várhatóan a mennyiség csökkentéséről fog döntés születni. Ez az olajárak további emelkedését eredményezheti a következő időszakban. (Korábban egyébként már írtunk arról, hogy az olaj ára ismét felszökhet.)

A Holtankoljak.hu megjegyzi, hogy továbbra is rekordgyenge a forint a dollárral szemben, már 430 forint felett fizetünk az amerikai fizetőeszközért. Ez 3 százalékos gyengülés újra egy hét alatt. A hazai üzemanyagárak esetében így újra emelésre számít a portál. A változás természetesen csak a piaci árakat érinti.

 

(Forrás: HVG)