MENÜ

Szeptembertől fizetik a kártérítést az amerikai gazdáknak

2018.08.29.

A lassan globálissá szélesedő kereskedelmi háború miatt büntetővámokkal sújtott agrártermek előállítóinak kártalanítására 12 milliárd dollárt ígért az amerikai kormány. Első körben 6 milliárdot fizetnek ki a kárvallott gazdáknak.

 

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának bejelentése szerint a kormány mintegy 6 milliárd dollárt folyósít első körben az érintett termelőknek - írta az MTI. Ebből az összegből közel 4,7 milliárd dollárt kapnak a kukorica-, a búza-, a szója- és gyapottermelők, a tejtermékgyártók, valamint a sertéstenyésztők.

Ezen felül a vámháború amerikai kárvallottjaitól az állam mintegy 1,2 milliárd dollár értékben vásárol fel mezőgazdasági termékeket, amiket jótékonysági szervezeteknek ad át.

Kína és az Egyesült Államok több más fontos kereskedelmi partnere, köztük az Európai Unió is megtorló tarifákat vetett ki amerikai mezőgazdasági termékekre, miután az amerikai kormányzat büntetővámmal sújtotta az egyebek között az Európai Unióból, Kanadából és a Mexikóból származó acélt és alumíniumot.

A Trump-adminisztráció júliusban jelentette be, hogy mintegy 12 milliárd dollárral segíti ki az amerikai farmereket.