MENÜ

Számos LEADER-pályázat van még nyitva

2018.07.13.

Noha a 2014-2020-as programozási időszakra szánt vidékfejlesztési keret jelentős részét már lekötötték, azonban még mindig van lehetőség pályázatok benyújtására – írja a nak.hu.

 

Kis Miklós Zsolt július 3-i tájékoztatása alapján idén újabb pályázati lehetőség nyílik az élelmiszer-feldolgozás és a borászat támogatására. Az ökológiai gazdálkodást folytatók számára is - új felhívás keretében - mintegy 15-20 milliárd forintot csoportosítanak át a fel nem használt forrásokból.

Közel sem eléggé ismertek a LEADER szervezetek, amelyek számos támogatási lehetőséget nyújtanak a helyi vállalkozások kisléptékű fejlesztéseihez, munkahelyteremtéshez, vagy akár együttműködő, megújulásra képes helyi társadalom kialakítására. Közösségi kezdeményezések a vidéki gazdaság fejlesztéséért, amelyek fókuszában az összefogás, a helyi adottságok felismerése és fejlesztése áll. A LEADER helyi felhívások elérhetőek a Magyar Államkincstár Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési oldalán az alkalmazások menüpontban.

Minden LEADER szervezet más-más pályázati felhívást tett közzé, azonban vannak általános feltételek, amelyeket minden pályázónak figyelembe kell vennie. Az általános útmutató számos olyan pontot tartalmaz, ami szükséges a támogatási kérelem benyújtásához, azonban különösen fontos a fejlesztéssel érintett ingatlanra vonatkozó fejezet. Olyan ingatlanon lehet csak megvalósítani a fejlesztést, amely saját, lízingelt, vagy bérelt. Különösen fontos, hogy a helyszín a kérelem benyújtásának időpontjától per- és igénymentes legyen. Osztatlan közös tulajdonban álló ingatlan esetén a tulajdonosok magánokiratba foglalt bizonyító erejű megállapodása szükséges, megosztási vázrajzzal. A tulajdoni lapon szolgalmi jog is be lehet jegyezve, ha például ingatlanuk felett elektromos vezeték halad, vagy otthonuk ennek biztonsági körzetében helyezkedik el, de lehet a szolgalmi jog tárgya átjárási, vízelvezetési, gázvezeték elhelyezési is. A fenti esetekben is szükséges hozzájárulási nyilatkozat a projekt megvalósításához.

Az általános útmutató elválaszthatatlan része a helyi felhívásoknak, amely tartalmazza a támogatási kérelem benyújtásához szükséges információkat. A LEADER kereső alkalmazásban településenként lehet szűrni a helyi akciócsoportokra, amelyek központjában segítőkész munkatársak fogadják az érdeklődők megkereséseit.