Stratégiai együttműködés az élelmiszerlánc-biztonság digitalizációjának előmozdítására

Agro Napló
Újabb mérföldkőhöz érkezett az Agrárminisztérium (AM), az Élelmiszerlánc-felügyelet és az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) közötti együttműködés, amelynek célja a magyar állategészségügy, a magyar agrárium és így a magyar vidék sikere.
Fotó: AM

Ezt Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára mondta április elején az ÁTE Digitális Élelmiszerlánc Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Intézet, az AM és a Digitális Jólét Program között létrejött együttműködési megállapodások aláírásán.

A helyettes államtitkár az aláírást követően kiemelte: a Digitális Élelmiszerlánc Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Intézet fennállásának első évfordulóján parafált szándéknyilatkozatokkal kifejezték azt a közös stratégiai együttműködési szándékukat az aláírók, hogy az élelmiszerlánc-biztonság digitalizációjának elősegítése közös érdek.

Hangsúlyozta: számos területen működnek majd együtt, fontos feladat lesz például a digitális szakismeret biztosítása a jövő állatorvosai és szakemberei számára, valamint nagy hangsúlyt fektetnek majd az élelmiszerlánc-biztonsági adatokkal kapcsolatos elemzésekre, kutatásokra és innovációkra, illetve a hazai élelmiszerlánc-felügyeleti feladatok támogatására is.

Az együttműködés része a Digitális Agrár Stratégia és a Digitális Élelmiszeripari Stratégia támogatása, emellett kiemelten fontos még az adatvezérelt agrárium és élelmiszergazdaság fejlesztése, különös tekintettel az élelmiszerlánc-biztonságra.

Dr. Sótonyi Péter professzor, az ÁTE rektora többek között arról szólt – az online módon közvetített aláírási ceremónián –, hogy nemcsak az adatok gyűjtése a fontos az egyre szélesebb körben digitalizálódó világban, így az agráriumban és benne az élelmiszerbiztonság terén, hanem az adatok feldolgozása is. Az élelmiszerbiztonság szavatolásában az állatorvosoknak Magyarországon 250 már folyamatosan jelentős szerep jut – emelte ki, hozzátéve: a precíziós gazdálkodás során a különböző érzékelők által összegyűjtött adatokat elemezni kell a termelés még hatékonyabbá és az élelmiszerbiztonság magas fokú szavatolása érdekében.

Az állatorvosok pedig mindig is az élelmiszerbiztonságot felügyelték, mert erre a területre igen nagy rálátásuk van, és ebben a kérdéskörben az agrárium minden szereplőjének és minden szereplőjével együtt kell működni. Ezért fontos, hogy az agrárgazdaság minden területén, ahhoz arra szükség van megfelelő számban legyenek jelen a digitalizáció által megkövetelt ismeretek birtokában lévő állatorvosok – hangsúlyozta a professzor.

Dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője felhívta a figyelmet: a világban így a Magyarországon zajló digitalizációs nemcsak kihívásokkal, hanem lehetőségekkel teli folyamat is. A digitalizáció alkalmazása ugyanis nem nemcsak a versenyképességet, de az alkalmazó szuverenitását is növeli a társadalmi munkamegosztás minden szintjén, az állam, a vállat és az egyén szintjén is meghatározó jelentőséggel bír. A legfontosabb kérdéskör, hogy miként bánik saját adatvagyonával, mennyire válik kiszolgáltatottá másoknak. A magyar kormány célja az, hogy a társadalmi szereplők ezen a területen a lehető legszuverénebbek legyenek.

Az Agro Napló kérdésére még mindehhez hozzáfűzte: az együttgondolkodáshoz és az együttműködéshez az például a Digitális Élelmiszeripari Stratégia jó keretet adhat, annak érdekében, hogy az összefogással végzett munka és annak eredménye ne csak egy intellektuális kaland legyen, hanem eredményei olyan képességeket nyújtsanak a magyar agrárium szereplőinek, amelyek adatvezéreltek és a mesterséges intelligencia által támogatottak. Ma ugyanis például – az uniós szinthez viszonyítva - a magyar kis és közepes vállalkozások (kkv-k) csak igen kis használnak adatokat. Ezt minden hazai gazdasági ágazatban növelni kell, így az agráriumban és az élelmiszeriparban is. A mostani együttműködési megállapodás ezt a folyamatot tudja megalapozni – mutatott rá Dr. Gál András Levente.

Dr. Süth Miklós, az ÁTE Digitális Élelmiszerlánc Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Intézetének igazgatója többek között arról beszélt, hogy örömteli az intézet tevékenysége szempontjából az együttműködési megállapodások létre jötte. Az intézmény ugyanis – amit intézetvezetőként képvisel – Európában, de a világban is olyan speciális szintetizáló hely az állatorvosképzésben, amely az élelmiszerláncot teljes egészében tekinti át. Így minden egyes részletét a klinikai tevékenységtől, az állatorvosi, a közegészségügyi tudáságig megpróbálja egy intézetben átfogni, és olyan módon feldolgozni, amivel segítségére lehet a döntéshozóknak. Ezen az alapon képes segíteni az államigazgatást, a versenyszférában dolgozókat és a tudományos világnak is olyan eredményeket tud átadni, ami új információkat jelent az ott tevékenykedők számára.       

Az együttműködési megállapodásokat Dr. Sótonyi Péter professzor, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, Dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára és Dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője, a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség vezetője látták el aláírásukkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!