2024. április 26. péntek Ervin

Sokba kerül a tavaszi fagy

Agro Napló
Még tart az elmúlt napok kárainak felmérése, ám az már biztos, hogy súlyos kiesést okozott a szokatlan hideg. Az alma szenvedhette el a legnagyobb kárt - írta a Világgazdaság.

Területenként eltérő mértékben, de az eddigi becslések szerint mindenképpen súlyosan érintette a hazai zöldség-gyümölcs ágazatot az április utolsó napjaiban érkezett, szokatlan hideg és a hajnali fagy. Április 20–21-én és 25-én is kemény fagyok voltak az ország több részén, a legsúlyosabban talán mégis az április 29-i hajnal érintette az ültetvényeket Magyarország nyugati részén.

Egyelőre nehéz megmondani, hogy pontosan mit és milyen mértékben tett tönkre az április végén jött hideg, de eddig már mintegy ezer termelő jelentett be kárt, több mint 5 ezer hektáron, és ez a szám a bejelentések miatt folyamatosan nő. „A jelenlegi becsléseink szerint odalett a majdani termés 25-30 százaléka” – mondta a Világgazdaságnak Ledó Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Az ország különböző részeit merőben másképp érintette az elmúlt napokban a fagy, sok esetben még egy településen belül is nagy eltérések vannak – hangsúlyozta Ledó Ferenc. A szervezet elnöke kiemelte: „A károk pontos felmérésére nagyjából két hét kell, már csak azért is, mert ekkorra derül ki, hogy az egyes ültetvényeken végül milyen hatással volt a növényekre a hideg.” Az is kérdés, hogy országosan mekkora területen tudtak védekezni a hideg ellen például fóliázással. „Ahol elfeketedtek a hajtások, ott egyértelmű a fagyás, vannak azonban olyan rügyek, amelyek csak megfáztak. Ezekről az elkövetkező napokban derül ki, hogy lepotyognak-e” – tette hozzá.

Érezhető kiesés lesz majd több termény esetében. „A fagy elsősorban a Nyírséget, Somogy megyét, valamint a nyugati országrészt, Győr-Moson-Sopron, valamint Vas megyét érintette kedvezőtlenül” – tette hozzá a szakember. Ledó Ferenc szerint a legnagyobb kárt a virágzó állomány, döntően az alma szenvedte el. Az elnök szerint azt még megbecsülni sem lehet, hogy a fagykár milyen hatással lehet az árakra, már csak azért is, mert a nagy termelőnek számító Lengyelországban is volt fagy, és ott is zajlik a károk felmérése.

A kárenyhítési alapban az idén 24 milliárd forint van, ebből kell majd a gazdák kárigényét kielégíteni. Egyelőre még nem lehet megmondani, hogy ez elegendőnek bizonyul-e. A gazdáknak 15 napjuk van arra, hogy kárigényüket bejelentsék.

A Soproni borvidéken mintegy 70-80 százalékban elfagytak a szőlőültetvények a péntekre virradó hidegben – közölte a Sopron Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke pénteken az MTI-vel. Taschner István szerint az alacsonyabban fekvő területeken, Harkán, Fertőszentmiklóson és Fertőszéplakon minden hajtás megfagyott, ott az idén nem szüretelnek. A magasabban fekvő területek is károsodtak, de kisebb mértékben: Balf és Fertőrákos között 25 százalékos a kár.

Forrás: vg.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Továbbra is magas lesz az alma ára

Továbbra is magas lesz az alma ára

Keresletivé teszi az étkezési alma piacát, hogy gyenge termés várható, a tavalyi készletek pedig elfogytak, így viszont a termelői és a fogyasztói ára...

Kevés alma és körte terem az idén

Kevés alma és körte terem az idén

A tavaszi fagyok és az aszály miatt idén az átlaghoz képest várhatóan 40-50 százalékkal kevesebb alma terem. A körtét még ennél jobban is megviselte a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!