Sikeres volt és folytatódik az elkobzott fatermékek ingyenes átadása

Agro Napló
Az elkobzott fatermékek közérdekű célú felhasználására meghirdetett pályázat első fordulója véget ért, de már el is indult az újabb pályázati lehetőség.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által februárban indított tűzifaosztás során a pályázók a meghirdetett teljes mennyiséget, összesen 1273,83 köbméter faterméket elvitték. Az EUTR – faanyag-terméklánc felügyeleti – ellenőrzések során elkobzott fatermékekből önkormányzatok és egyházi jogi személyek részesültek. A július elején elindított második körben több mint 1500 köbméterre, meghatározóan szintén tűzifára pályázhatnak az intézmények.

Az idén februárban meghirdetett kezdeményezés első szakaszában elsősorban önkormányzatok pályáztak a tételekre, de néhány egyházi jogi személy is segítette a szociálisan rászorulók részére történő tűzifaosztást. A pályázati rendszer jól vizsgázott, a bírálatok zökkenőmentesen lezajlottak, majd a nyertesek és a Nébih munkatársai szoros együttműködésben szervezték meg az átadást és a – sokszor több napig is elhúzódó – szállításokat.

A meghirdetett fatermékek rendkívül sokféle méretben és elhelyezésben voltak a telephelyeken, ezért a felrakodás, valamint a szállítás megszervezése, kivitelezése komoly szervezést igényelt. Közös érdek volt azonban, hogy a tűzifa mielőbb a rászorulókhoz kerüljön, ezért a pályázók és a hatóság képviselői közös erővel oldották meg a felmerült problémákat.

A július 7-én elindított második körben több mint 1500 köbméterre, meghatározóan szintén tűzifára pályázhatnak az intézmények. Az első fordulóban szerzett tapasztalatok alapján a pályázati rendszer tovább egyszerűsödött, fontos azonban, hogy a kiosztás ezúttal is objektív feltételek mentén, a teljes esélyegyenlőség biztosításával zajlik majd! A pályázati felhívásban is vannak kisebb, de fontos változások, így azt javasolt ismét alaposan átolvasni az igények benyújtása előtt.

A most meghirdetett fatermék tételek – az eddigi tapasztalatok alapján – még az idei fűtési szezon előtt a nyertesekhez kerülhetnek. A pályázat sikeres lezárást követően elmondhatjuk, hogy az EUTR ellenőrzések során eddig elkobzott teljes famennyiség rövid idő alatt közérdekű célból hasznosult.

Az első körben nyertes pályázók névsora és az elnyert fatermék mennyisége a Nébih honlapján olvasható – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!