2024. március 29. péntek Auguszta

Sikeres tárgyalások Rómában

Agro Napló
Tóth Katalin, az FM helyettes államtitkára február 16-án felszólalt a FAO által szervezett biotechnológiai szimpóziumon Rómában, a szervezet központjában. A FAO felkérésére részt vett a magas szintü megbeszélésen, Kanada, Argentina és Szenegál mezőgazdasági minisztere, illetve miniszterhelyettese társaságában.

Felszólalásában elmondta, hogy Magyarország általánosságban támogatja a biotechnológiai kutatásokat és azok eredményeinek mezőgazdasági felhasználását, amennyiben azok bizonyítottan nem jelentenek kockázatot a környezetre, illetve az emberi egészségre.

Hangsúlyozta, hogy hazánk mindenek előtt az elővigyázatosság elvét tartja szem előtt a biotechnológiai vívmányok mezőgazdasági alkalmazása kapcsán. Kiemelte, hogy Magyarország éppen ezért határozott GMO-mentes politikát folytat, így 2012-ben alaptörvényben rögzítette a magyar mezőgazdaság GMO-mentességét, mint kiemelt stratégiai célt. Elmondta, hogy az EU tagállamok közül Magyarország elsőként élt azzal a jogszabályi lehetősséggel, ami lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy maguk döntsenek a GMO-k köztermesztésének engedélyezéséről. Ennek alapján hazánkban - ahogy eddig sem - a jövőben sem lesz lehetőség géntechnológiával módosított növények termesztésére.

Tóth Katalin Római tartózkodása alatt találkozott Ertharin Cousin asszonnyal, a Világ Élelmezési Progam ügyvezető igazgatójával, aki tájékoztatást adott a szervezet tevékenységéről a válság sújtotta területeken, valamint áttekintették az élelmiszer segély szervezet és Magyarország kapcsolatait. Magyarország aktívan részt vesz a WFP munkájában, a 2015-2017 években tagjai vagyunk a szervezet Végrehajtó Bizottságának, 2016-ban pedig a legszűkebb irányító testületnek, a Bureau-nak is. Az FM helyettes államtitkára vezette azt a magyar delegációt is, amely részt vett a harmadik római székhelyű mezőgazdasági ENSZ szervezet, az IFAD Kormányzó Tanácsának ülésén. Az IFAD a fejlődő országok kormányai részére nyújt hosszútávú, kedvezményes kamatozású hiteleket a mezőgazdaságuk fejlesztése céljából. Magyarország 2011 óta tagja a szervezetnek.

Komoly diplomáciai munka eredményeként, a római székhelyű mezőgazdasági ENSZ szervezetekkel ápolt jó kapcsolatoknak és az EU ikerintézményfejlesztési projektek megvalósításában vállalt szerepünknek köszönhetően az IFAD az ENSZ Dél-Dél Együtműködési Hivatalával közösen, az EU tagállamok közül egyedül Magyarországot kérte fel egy hosszútávú regionális tudáscsere program előkészítésében és szakmai kivitelezésében történő részvételre.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!