Shell: Novemberre akár gázolajhiány is kialakulhat

Agro Napló
A probléma abból fakad, hogy sok fogyasztó elkezdett átállni az olcsóbb dízelre.

A jelenlegi energiapiaci körülmények miatt novemberre akár gázolajhiány is kialakulhat – erről beszélt a Népszavának Vecsey Sarolta, a Shell Hungary Magyarországért és Szlovéniáért felelős mobilitási igazgatója. Mindennek hátterében az áll szerinte, hogy sok fogyasztó elkezdett átállni a gázról a hasonló fűtőértékű, de még piaci áron is olcsóbb dízelre – értesült a közleményből az Agro Napló.

Vecsey Sarolta nem osztja a „kis” töltőállomásokat képviselő Független Benzinkutak Szövetsége aggodalmait, miszerint a jelenlegi helyzet közel ezer egységük tönkretétele által a „színes” láncok piacszerzését szolgálná. A kis kutak tartós kiesése szerinte nagyon nehezen kezelhető helyzetet idézne elő. Ebből a szempontból egészségesebb helyzetnek tartja a hatósági árak bevezetése előtti, szabadpiaci versenyt. Azokat a pletykákat, miszerint a Mol a régebbi partnereinek kiadható mennyiséget még növelte is, nem kívánta véleményezni.

A cikkben arról is írnak, hogy bár az OMV schwechati finomítója lassan újra működésbe lép, illetve a Mol százhalombattai egységénél is zajlik a karbantartás, a hatósági üzemanyagár tavaly novemberi bevezetését követően – különösen az időszak elején – akkora többletkereslet mutatkozott a termékekért, hogy a Mol nem tudott tartalékolni belőlük finomítója felújítása időszakára. Így a hatósági árra jogosultakat az OMV-, majd a Mol-finomító kiesésével az ország biztonsági készleteiből szolgálták ki a szakértők szerint. Ha pedig valamelyest enyhül is a további biztonsági készletek felszabadítására nehezedő nyomás, ezeket a törvény szerint néhány hónapon belül vissza kell pótolni. Emiatt nem kizárt, hogy az év vége felé a szokásosnál is élénkebb dízeligény-emelkedés miatt a kormány akár haladékot adhat a biztonsági tartalékok visszatöltésére is. Egyesek a dízel hatósági árának megszüntetését sem zárják ki – írta a Népszava.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!