Saját forrásokból kezdtek fejlesztésekbe a gazdálkodók

Agro Napló
Az egyéni gazdaságok adták 2017-ben a mezőgazdaság által termelt hozzáadott érték 58 százalékát, a társaságok a 42 százalékát, míg 2016-ban még 55:45 volt ez az arány – írta a Világgazdaság az Agrárgazdasági Kutató Intézet által közölt adatok alapján.

A 2171 tesztüzem adataiból összeállított elemzés szerint 2017-ben a gazdaságok átlagos mérete 41,34 hektár volt, és 1,4 főt foglalkoztattak. Egy évvel korábban még 44,04 hektár volt az átlagos méret, és több embert, átlagosan 1,5 főt alkalmaztak.

A mezőgazdasági termelés jövedelmezősége 14 százalékkal lett magasabb 2017-ben az előző évinél, ilyen mértékű emelkedésre korábban nem volt példa. A jövedelemnövekedés nem az árbevétel emelkedéséből adódott, hiszen az egy hektárra vetítve nem változott, hanem a költségek 2 százalékos csökkenése és a közvetlen támogatások 4 százalékos emelkedése hozta magával.

Az ingatlanfejlesztések 22, a gépberuházások pedig 16 százalékkal nőttek, és a befejezetlen beruházások értéke is 71 százalékkal emelkedett. Ezen adatok különlegessége, hogy a beruházási támogatások rendkívül alacsony – hektáronként 1,46 ezer forintos – szinten maradtak, vagyis a korábbi évekkel ellentétben a fejlesztések elszakadtak a támogatásoktól, a termelők nem várták meg a Vidékfejlesztési program késve induló kifizetéseit.

Fontos tényező, hogy a nettó beruházás nagymértékű emelkedését 2017-ben már nem az egyéni gazdaságok földvásárlásai okozták, hanem a technológiai fejlesztések, a társas vállalkozások például egy hektárra vetítve 144,8 ezer forintot fordítottak erre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyümölcsfeldolgozó épül Szekszárdon

Gyümölcsfeldolgozó épül Szekszárdon

Építőipari cég hoz létre gyümölcsfeldolgozó üzemet Szekszárdon, a Dovi-Trade Kft. csaknem 700 millió forintos ráfordítással készülő létesítménye 2020-...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!