Rekordösszegű agrár-kárenyhítő juttatást kaptak a gazdák

Agro Napló
A Magyar Államkincstár (MÁK) március végén megkezdte az elmúlt kárenyhítési évre benyújtott kérelmek után az agrár-kárenyhítő juttatások kifizetését, így, az érintett termelők már a napokban megkapják a részükre jóváhagyott összeget – közölte lapunkkal az Agrárminisztérium (AM).

A különösen nehéz 2020-as évben, amikor extrém időjárási viszonyokkal, valamit a koronavírus-járvány okozta nehézségekkel is szembe kellett nézni, a kormány nem hagyta magára a gazdákat. Emelt összegű agrár-kárenyhítő juttatás kifizetésével segíti a mezőgazdaságban az évindítást, ezzel is hozzájárul a biztonságos élelmiszertermeléshez.

Annak érdekében, hogy minden termelő részére teljes mértékű agrár-kárenyhítési kifizetés valósulhasson meg, a kormány 3,1 milliárd forint többletforrást biztosított a Kárenyhítési Alapban rendelkezésre álló összeg kiegészítésére. Így, a 2020-as jogos termelői károk után összesen 8743 mezőgazdasági termelő kap juttatást, összesen közel 18,6 milliárd forint összegben.

A 2020-as kárenyhítési évben az aszály, illetve a tavaszi fagy okozta a legjelentősebb károkat. A teljes összegből aszálykárra mintegy 7,5 milliárd forintot, tavaszi fagykárra több mint 7,0 milliárd forintot, felhőszakadáskárra közel 1,8 milliárd forintot, belvízkárra pedig majdnem 1,4 milliárd forintot utal a MÁK. Ezen kívül jégesőkárra 730,1 millió forintot, viharkárra 166,4 millió forintot, őszi fagykárra 7,9 millió forintot, téli fagykárra 0,7 millió forintot folyósítanak. Tavaly mezőgazdasági árvízkárra nem érkezett kérelem. A kifizetéssel érintett összes terület nagysága eléri a 166 629 hektárt.

Az egyik legfontosabb agrárpolitikai cél, hogy megérje gazdálkodni és vidéken élni. E szándék elérését 2012 óta hatékonyan segíti a folyamatosan fejlődő, Európa élvonalába tartozó magyar mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer (MKR), amelynek első pillére az agrár-kárenyhítési rendszer. Emellett a mezőgazdasági krízisbiztosítás is az öngondoskodó gazdálkodók rendelkezésére áll – tartalmazza a közlemény.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!